Jos Peek: terugblikken op dertig jaar in het teken van SAP en de VNSG
Na drie decennia in de SAP-wereld gewerkt te hebben, waarvan de laatste 13 jaar bij Ctac, gaat Jos Peek met pensioen. Ook bij de VNSG is hij al jaren een bekend gezicht. Jos maakte onder andere deel uit van de VNSG Focusgroep midden- en kleinbedrijf (MKB).
Jos Peek is de zoon van een groenteboer uit Hilversum. Hij is opgegroeid met hard werken. Geen slechte leerschool want, zoals hij zelf zegt: “Dat houdt je nuchter”. Jos studeert Werktuigbouw en daarna Bedrijfskunde aan Nyenrode. Na een tijd in een machinefabriek gewerkt te hebben op het snijvalk van techniek en commercie, gaat hij in 1990 bij PS Automatisering (later overgenomen door Motherwell Information Systems) werken. Daar komt hij voor het eerst in aanraking met SAP ERP. In 1993 wordt SAP R/3 voor grote en middelgrote bedrijven gelanceerd. PS Automatisering is een van de eerste Value Added Resellers (VARs) van SAP.
De tijd vooruit
Jos genereert er zijn eigen leads en sluit drie verkoopdeals in het eerste jaar van de VAR-relatie. “In 1996 hadden we tien consultants voor customizing en vanaf dat moment gaat het snel. Het was de tijd van de eerste templates. We beschreven hoe de blauwdrukken voor scheepswerven en voor machinebouwers in elkaar zaten en ontwierpen de eerste SAP template: ‘R/3 Module Order’.” In deze tijd sluit Jos zich ook aan bij de VNSG. “Ik herinner me nog een van de eerste VNSG congressen. Dat was eind jaren negentig in de Efteling!” In 2000 stapt hij over naar Inter Access. “Met het team vanuit mijn vorig werkgever hebben we toen de template 2.0 ontwikkeld, nog voor SAP Business All-in-One (SAP A1) door SAP werd gelanceerd. Templates voor middelgrote bedrijven die een branche-specifiek ERP-systeem zoeken. Net als SAP Business All-in-One boden onze templates een vooraf-inrichting van SAP Business Suite waardoor een kortere implementatietijd werd behaald met minder hoge beheerskosten. We waren de tijd wel vooruit.“
Ctac
In 2011 gaat hij bij Ctac in Den Bosch aan de slag. Het bedrijf is al in 1992 opgericht om tegemoet te komen aan de vraag in de markt naar hulp bij het implementeren, beheren en aanpassen van SAP-systemen. Als Jos zich aansluit, heeft Ctac zich inmiddels ontwikkeld tot Business Integrator ‘on any cloud’ die innovatieve oplossingen biedt op het snijvlak van business en IT. Daarvoor werkt het bedrijf nauw samen met strategische partners als IBM, Microsoft, SAP en EPI-USE Labs. Jos is er verantwoordelijk voor de nieuwe business op de Cloud Services van Ctac. Een paar jaar geleden introduceerde SAP de public cloud versie van SAP S/4HANA. “Voor mij herhaalde de geschiedenis zich. Net als bij PS Automatisering passen we de werkwijze van klanten aan best practices aan. Zo kunnen onze klanten binnen drie maanden live gaan met SAP!”
Samenwerken is key in de wereld van SAP, dat heeft me altijd erg aangesproken. Die samenwerking tussen SAP, de VNSG en partners onderling is heel hecht.
Jos Peek Lead New Business Sales Cloud Services at Ctac
SAP eco-systeem
“Samenwerken is key in de wereld van SAP,” benadrukt Jos. “Dat heeft me altijd erg aangesproken. Die samenwerking tussen SAP, de VNSG en partners onderling is heel hecht. Het SAP eco-systeem is een zeer krachtig netwerk. Klanten verwachten ondernemerschap en innovatie. Het Duitse bedrijf komt daaraan tegemoet met zijn robuustheid en voorspelbaarheid in het doorontwikkelen van de software. Research & Development (R&D) van SAP kent een zeer hoge betrouwbaarheid. Het is knap hoe SAP door al die jaren heen steeds weer met grote innovaties kwam, meestal volgens planning van de eerdere annonceringen.” Ook de gebruikersvriendelijkheid heeft Jos in de loop der jaren zien verbeteren: “Van de blauwwitte grafische gebruikersomgeving (SAP GUI) naar SAP Fiori waarmee je veel eenvoudiger en intuïtiever met SAP-applicaties werkt.”
Nederland
“SAP is in Nederland vrij groot en belangrijk. Ook voor het wereldwijde SAP eco-systeem. We zijn weliswaar een klein land maar ook een rijk land. Nederland is de achttiende economie van de wereld. Binnen de EU staat Nederland op de vijfde plaats. We hebben in ons land het geld voor, en de behoefte aan, hoogwaardige software om het bedrijfsleven te ondersteunen. We handelen met de hele wereld, waardoor we met meerdere talen en currencies werken. De meeste softwarepakketten in Nederland konden vroeger alleen met guldens overweg. SAP richtte zich al vroeg op de internationale markt. In Nederland maakten Shell, Philips, Unilever en Akzo er al snel gebruik van. SAP is ook inzetbaar bij de overheid, die er al decennia gebruik van maakt. Door gebruik te maken van templates konden we jaren geleden SAP ook geschikt maken voor middelgrote ondernemingen. Nu doen we dat met SAP S/4HANA Public Cloud.”
VNSG
Daardoor is ook de Nederlandse gebruikersvereniging, net als de Deutschsprachige SAP Anwendergruppe e.V. (DSAG), heel actief. De VNSG heeft 8.000 SAP-professionals die werkzaam zijn bij circa 700 verschillende bedrijven in Nederland. Per jaar organiseert de VNSG meer dan 100 evenementen. De Focusgroepen van de VNSG spelen volgens Jos een belangrijke rol: “In de periode 2000 - 2010 ben ik intensief betrokken geweest bij de VNSG Focusgroep MKB. Bedrijven van die omvang doen alles zelf; zij hebben geen SAP competence center. Dan is het complex om alle modules te beheersen. De insteek van de Focusgroep was om veel kennis over te dragen over SAP. Ook over het beheer. Als de uitwisseling van kennis en kunde goed is, kun je ook snel schakelen.”
Branchebenadering
“Rond 2000 begonnen we al met een branchebenadering binnen de VNSG. Met name voor productiebedrijven die op klantorder leveren. De insteek van Focusgroepen was complexiteit door eenvoud. Binnen de groepen wordt er veel kennis overgedragen. SAP-licentieleden zitten vanwege kennissessies bij de VNSG. Useradoptie, kennis borgen, met elkaar slimmere dingen bedenken en natuurlijk: praktijkverhalen! Bijvoorbeeld over het maken van rapporten op basis van ABAP-gegevensclusters of andere handige ABAP aanpassingen.“
Hosting SAP
“Ctac was een van de eerste bedrijven die hosting voor SAP deed. De private cloud bestaat dus al twintig jaar! Er stond ooit nog een dieselaggregaat op ons dak! Nu gebruiken we daar datacenters in combinatie met cloudomgevingen van de hyperscalers voor. De bedrijfsprocessen van onze klanten moeten 24/7 beschikbaar zijn dus het SAP landschap moet ook ‘always on zijn!”
Nederlandse nuchterheid
Hoe kijkt Jos terug op zijn huidige, en laatste, werkgever? “Ctac in Den Bosch is een bedrijf waarvan de mensen van Brabantse gezelligheid houden. Tegelijkertijd zijn ze zo professioneel als maar kan. En altijd dichtbij de klant. We hebben een klantwaardering van 8,2! Dat vind ik minstens even spannend als de omzet van 130 miljoen die we draaien. Veel van onze klanten zijn al heel lang bij ons.” Nuchterheid is Ctac ook niet vreemd: “We hanteren een pragmatische insteek. Veel bedrijven denken bijvoorbeeld dat ze niet in een best practice-inrichting passen, terwijl dat vaak wél het geval is. Daarover communiceren we heel transparant. Benader het verkoopproces nuchter in alle redelijkheid en neem de tijd, ook voor de besluitvorming bij je klant. Laat je niet opjagen door kwartaalcijfers, is mijn advies. Dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede.”
Pandoeren in de kroeg
Wat zijn de plannen van Jos voor de toekomst, als hij met pensioen is? “Eerst met vakantie en daarna het huis schilderen! Ik hou van klussen,” lacht Jos. “En daarna wil ik me bezighouden met het begeleiden van MKB-bedrijven. Niet vanuit sales maar vanuit de invalshoek van bedrijfskunde. Terug naar mijn wortels dus. En verder blijf ik elke vrijdagavond met vrienden afspreken in de kroeg. Dan eten we spareribs en gaan we Pandoeren: een ontzettend leuk, oud Nederlands kaartspel!”
- Interviewee: Jos Peek, Lead New Business Sales Cloud Services at Ctac
- Interviewer: Bas van der Poel, VNSG redactielid
- Article: Jon Hoofwijk, IT-tekstschrijver