<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1648852&amp;fmt=gif"> Skip to main content
Focusgroepen

Focusgroep Application Lifecycle Management (ALM) uitgelicht

De VNSG focusgroep Application Lifecycle Management (ALM) houdt zich bezig met alle vragen rondom Implementations en Operations, dus de hele levenscyclus van het SAP-landschap van een organisatie. Veel aandacht gaat uit naar de beschikbare tools, met name SAP Solution Manager. Andere vraagstukken zijn hoe SAP ALM ingezet kan worden om de integratie tussen IT en business te versoepelen en hoe je verschillende beschikbare functionaliteiten kunt integreren.

Frank Muris is sinds begin 2020 voorzitter van de focusgroep ALM. In zijn dagelijks werkzame leven is hij actief als strategisch consultant bij pensioenuitvoerder APG in Heerlen. Secretaris van de focusgroep ALM is Veerle Maas. Zij bekleedt deze functie eveneens sinds begin 2020. Bij Simac IT NL in Veldhoven helpt ze als SAP ALM Consultant organisaties bij het optimaliseren van hun IT-processen. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor SAP Solution Manager 7.2, de meest gebruikte ALM tool binnen het SAP-portfolio

SAP Solution Manager
“SAP Solution Manager is de meest onderschatte tool,” begint Frank het gesprek. “Het is een Zwitsers zakmes. Je kunt er heel veel mee: o.a. upgraden van SAP-software, aanvragen doen voor change-management en aanpassingen doorvoeren, testen, procesmanagement, procesdocumentatie en kennisoverdracht naar degene die na je komt. Je raakt nooit uitgekeken op deze tool! Als focusgroep bestrijken we niet het gehele Application Lifecycle Management: we benaderen het vanuit deze tool.”

SAP Cloud ALM
Dus eigenlijk zijn jullie de focusgroep SAP Solution Manager? “Ja,” beaamt Veerle. “Nu SAP overgaat naar de cloud, worden alle ‘goodies’ van SAP Solution Manager nieuw ontwikkeld in SAP Cloud ALM, zowel voor Cloud als Hybride SAP-applicaties.
Transitie naar SAP S/4HANA kan perfect worden uitgevoerd met SAP Solution Manager. Zowel bij een conversie als bij een Greenfield-implementatie.” Op de vraag hoe de huidige marktontwikkeling naar de cloud terug te zien is in SAP Solution Manager, antwoordt Veerle: “SAP Cloud ALM is bedoeld voor klanten die alleen (of in ieder geval overwegend) cloudoplossingen van SAP gebruiken en geen eigen ALM-platform on-premise willen inzetten voor het beheer van deze applicaties. Het is een nieuw product met dezelfde functionaliteit als SAP Solution Manager. Overigens SAP Solution Manager is na 2027 niet meer in maintenance bij SAP (optioneel te verlengen tot einde 2030) en dan zullen ondernemingen naar SAP Cloud ALM over moeten stappen. Daar hoort natuurlijk ook kennisdeling via de focusgroep bij. Wij verdiepen ons nu al in de materie om zo onze leden goed te kunnen adviseren en laten ook klanten hun ervaringen met onze leden delen.”

Van uitvoerend bedrijf naar regiebedrijf
Application Lifecycle Management is van oudsher erg technisch om up and running te houden maar in de cloud ziet het er anders uit? “SAP Solution Manager blijft gewoon bestaan en wordt verder onderhouden tot 31.12.2027. In de cloud is deze beschikbaar onder de naam SAP Cloud ALM. Een ander aspect is dat er in de cloud meer diversiteit is dan alleen ERP.” Hoe komt dit terug in de ALM-omgeving? “SAP biedt naast ERP ook andere bedrijfssoftware aan zoals SAP SuccessFactors voor HR-processen en deze cloudoplossingen kunnen ook worden beheerd met SAP Cloud ALM. Een ander voorbeeld is samenwerking van SAP met andere bedrijven aan te gaan zoals Tricentes: zij hebben een add-on tool voor testen met SAP Solution Manager en daarnaast meer functionaliteiten om bijvoorbeeld API’s te testen. Meer en meer services die gebruikt kunnen worden in combinatie met SAP S/4HANA worden door Microsoft of Amazon Web Services geleverd via het zogenaamde SAP Business Technology Platform. Daar betaal je dan per verbruik of per maand. Daarmee verschuift het domein van Application Lifecycle Management van het onderhouden van software naar het managen van een hybride landschap; van een uitvoerend bedrijf naar een regiebedrijf met Service Level Agreement (SLA’s).”

Single source of truth
Zie je die ontwikkelingen terug bij jullie leden? “Nu nog niet,” antwoordt Veerle. “Onze leden zijn vaak mensen die met hun voeten in de modder staan en informatie halen uit onze sessies. Ze zijn vooral bezig met SAP Solution Manager in de dagelijkse operatie en minder met management. Het zou mooi zijn om meer mensen aan te trekken, mensen die nog niet weten wat er allemaal in SAP Solution Manager zit. ”Frank: “Naast onze leden willen we ook graag de functionele consultants en enterprise architecten verwelkomen bij onze sessies.” We nemen ze mee in de nieuwe wereld. Voor 2027 (optioneel te verlengen tot einde 2030) zullen ondernemingen met hun SAP ERP over moeten gaan op SAP S/4HANA. Veel bedrijven stappen over van het watervalmethode werken naar agile werken. Tegenwoordig heb je geen SAP Competence Centers meer maar agile-teams. SAP Solution Manager biedt daarbij de brug tussen business en IT. Niet alleen voor het beheer maar ook voor de processen. Je kunt er tevens gebruikershandleidingen in maken. Daarmee creëer je een single source of truth.”

Shiny tool
Mensen die op de grens van business en IT werken zouden dus meer moeten weten van SAP Solution Manager? “Op dit moment hebben we zo’n driehonderd leden,” vertelt Frank. “Het is ons doel om meer leden te hebben. We hebben dus nog veel missiewerk te verrichten. Dat proberen we met interessante sessies. Als je lid bent van de VNSG kun je ook lid worden van een of meerdere focusgroepen. Je ontvangt dan regelmatig updates. En als je niet bij een online sessie kunt zijn, kun je later de recording bekijken. ”Content is er in elk geval in overvloed, volgens Veerle: “Bij Simac waar ik werk, komen veel bedrijven over de vloer. Aan sprekers hebben we geen gebrek! SAP zelf heeft er natuurlijk ook belang bij: we hoeven SAP maar te bellen of mensen worden beschikbaar gemaakt. Zowel vanuit Nederland als Duitsland.” Zou de VSNG iets pro-actiever moeten zijn om specifieke doelgroepen te bereiken? Door specifieke doelgroepen te adresseren en mensen te triggeren deel te nemen aan dat soort sessies? Frank: “SAP Solution Manager krijg je automatisch mee bij SAP ERP. Omdat het licentie vrij is, is geen enkele salesmanager erin geïnteresseerd. Terwijl je deze juist mee zou moeten nemen in het salestraject. Het is een superbelangrijke tool voor elk bedrijf. Maar klanten trigger je eerder met nieuwe shiny dingen. Wat dat betreft is het geweldig dat de Security Optimization Service (SOS) is opgenomen in SAP Solution Manager. Security is hot en het is een mooie, shiny tool!”

Focusgroep Application Lifecycle Management (ALM)

De focusgroep Application Lifecycle Management is opgericht in 2005 (toen nog onder de namen Lifecycle Tools en SAP Solution Manager). De ruim 300 leden van de focusgroep Application Lifecycle Management zijn nieuwe, potentiële en ervaren SAP Solution Manager gebruikers, die regelmatig (gemiddeld 4 keer per jaar) bij elkaar komen om recente ontwikkelingen te bespreken en kennis te delen. Deze bijeenkomsten worden door gemiddeld 30 leden actief bijgewoond. De leden brengen en halen kennis doordat zij hun ervaringen met elkaar delen. Ook heeft de focusgroep contacten bij de bron van de ontwikkelingen: SAP NL, Deutschsprachige SAP-Anwendergruppe (DSAG) en International Focus Group (IFG).

vnsg.nl/ALM

Geïnterviewde: Frank Muris Voorzitter Focusgroep ALM & Veerle Maas, Secretaris Focusgroep ALM
Interview: Frans van Hoesel, VNSG
Tekst: Jon Hoofwijk, IT-tekstschrijver

Topic