<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1648852&amp;fmt=gif"> Skip to main content
VNSG

Vier goede redenen om zzp-lid van de VNSG te zijn

Sinds 2011 kun je als zelfstandig SAP-consultant lid worden van de VNSG. Dat kan heel wat voordelen hebben. Je leest er alles over in dit artikel.

Je hoort bij de grootste SAP-community binnen Nederland
De VNSG is met 700 bedrijfsleden dé vereniging voor SAP-gebruikers in Nederland. Hét platform voor het uitwisselen van ervaringen over het praktische gebruik van SAP. Kennisdeling, netwerken, beïnvloeding en belangenbehartiging zijn de pijlers van de vereniging.

Erwin Huysmans is SAP FICO-consultant en begon bijna 7 jaar geleden als zzp’er met Huysmans Consultancy. Hij is sinds 4 jaar lid van de VNSG. “Die investering is zeker de moeite waard”, vindt hij. Lodewijk Borsboom (XL Security) werkt sinds 2017 voor zichzelf. Via vorige werkgevers was hij al een tijd advieslid van de VNSG. Toen hij zzp’er werd is hij direct weer lid geworden. ”Goed dat wij als zzp’ers ons kunnen profileren binnen de VNSG. Voor mij voelt de VNSG een beetje als thuisbasis, die heb je niet meer als zzp’er. Door lid te worden van de VNSG kom je even uit je eigen bubbel, leer je de markt beter kennen en krijg je contacten bij SAP. De VNSG is ook een soort vakbond van SAP-gebruikers. Toen SAP een paar jaar geleden wilde stoppen met ondersteuning van een aantal applicaties, is de VNSG op een heel sterke manier voor de belangen van de gebruikers opgekomen.” Robin van het Hof (met Qualiture sinds 2009 freelancer als SAP NetWeaver-consultant) werd direct in 2011 lid. “Ik vier dit jaar mijn 10-jarig jubileum als lid. Ik heb er zelf indertijd voor gelobbyd dat zzp’ers lid konden worden. Goed dat VNSG ons die mogelijkheid heeft geboden!”

Je krijgt korting op de SAP Learning Hub
Dat is de online leeromgeving van SAP. VNSG-leden kunnen dankzij een collectieve inkoopactie voor een fractie van het normale tarief een licentie aanschaffen. Daarmee heb je een jaar lang toegang tot ruim 6.000 online cursussen van SAP.
Voor Lodewijk was de voordelige prijs van de Learning Hub een belangrijke reden om VNSG-lid te worden. Hetzelfde geldt voor Erwin. Hij zegt: “De IT-wereld verandert voortdurend, ook bij SAP, waar modules steeds weer een andere naam krijgen. Kennis bijhouden is dus een must, zeker als zelfstandig consultant. De Learning Hub biedt daar heel veel mogelijkheden voor. Ik maak er regelmatig gebruik van. Super! En door de actieprijs heb je de kosten van je lidmaatschap er volledig uit.” Ook Robin is blij met de Learning Hub. “Als freelancer moet je boven het maaiveld uitsteken, want waarom zou een opdrachtgever voor jou kiezen? Je wilt als freelancer dus altijd vooroplopen en bijblijven.”

Je krijgt meer mogelijkheden om kennis te delen
Als VNSG-lid kun je meedoen aan events als webinars en thema(mid)dagen of je aansluiten bij een of meer focusgroepen. Je krijgt ook de VNSG-nieuwsbrieven.
Voor Robin waren de focusgroepen een reden om lid te worden. Hij zit in de focusgroep User Experience (UEX). “Daar doe ik veel kennis op”, zegt hij. “Ook de developers dagen zijn een waardevol event. Je kunt er kennis en ervaring delen met ontwikkelaars uit Nederland en België.” Lodewijk was al eens voorzitter van de focusgroep SAM (Security & Access Management). “Goed dat de focusgroepen professioneler zijn geworden”, zegt hij. “Minder bijeenkomsten, maar wel groter, het zijn meer events geworden. Een mooi platform om kennis op te halen. Word lid van een focusgroep, dan leer je mensen kennen en heb je contact met de buitenwereld.” Erwin vindt de webinars super. “Als zzp’er doe je vaak projecten van een half jaar of een jaar bij de klant. Je bent dan vooral bezig met wat dat bedrijf vindt van bijvoorbeeld S/4HANA of de cloud. Maar je hebt geen idee hoe andere bedrijven daarnaar kijken. De kracht van de webinars is dat je een kijkje in de keuken krijgt bij andere bedrijven. Je kunt misschien niet alles wat je hoort toepassen, maar je eigen aannames en veronderstellingen worden wel ter discussie gesteld. Met webinars kun buiten je eigen paden kijken. Dat vind ik erg handig.”

Je vergroot je zichtbaarheid met de ZZP-databank
Alle zzp-leden van de VNSG kunnen een profiel activeren. Dan kunnen bedrijven die een zzp’er zoeken voor een (tijdelijke) opdracht jou vinden. En kun jij als zzp’er in contact komen met collega’s.

Een goede nieuwe dienst vindt Erwin. “Zzp’ers leveren twee soorten diensten: handjes of expertise. Met de databank biedt de VNSG een platform waar bedrijven die voor hun project kennis of expertise nodig hebben, gematcht kunnen worden met SAP-consultants die die kennis en expertise in huis hebben. Een mooie kans voor zzp’ers! Directe toegang tot opdrachtgevers geeft een nieuwe vloeibaarheid in de markt die goed is voor SAP-gebruikers en zzp’ers.” Lodewijk was een van de eersten die een profiel had. “Ik kreeg er meteen respons op. Mensen kwamen via LinkedIn naar me toe met een business proposal om samen te werken of zochten naar kennis. Zo merkte ik dat je gezien wordt als je in de databank zit.” Ook Robin activeerde zijn profiel voor de databank. “Ik verwacht niet direct dat de aanvragen binnenstromen, maar voor je zichtbaarheid als zelfstandig professional kan het zeker meehelpen. Een opdrachtgever die expertise in een bepaalde niche binnen SAP nergens kan vinden, vindt die misschien wel bij een zzp’er in de databank. Dat is een grote meerwaarde. De databank is belangrijk voor opdrachtgevers, maar ook voor de zzp-community binnen de VNSG. Het geeft de mogelijkheid om te sparren met andere zzp’ers of een collega te vinden die een opdracht kan doen als je daar zelf te druk voor bent. Zo bevordert het ook de onderlinge verbinding. Een goed initiatief van de VNSG!”

Ben je zzp'er bij de VNSG en heb je je profiel op de ZZP-databank nog niet geactiveerd?
Je doet het snel en simpel door in te loggen via www.vnsg.nl!

Geïnterviewde: Erwin Huysmans, Huysmans Consultancy - Lodewijk Borsboom, XL Security en Robin van het Hof, Qualiture
Interviews: zzp’er Mendel Koerts (ENSEAD Advisory)
Tekst: Jos Fluitsma, Tekst en Concept

Topic