VNSG Blog

Projecten managen zoals het (niet) moet

Written by VNSG | 9-5-2019

Ervaringen uitwisselen, leren van elkaar en gezellig bijpraten, dat is de beproefde formule van het jaarlijkse VNSG Executive Diner. Op 18 april was het weer zover, deze keer in het chique Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen. De line-up beloofde wat. Na de plenaire sessie met Dion Kotteman waren er breakoutsessies met Rinse Tamsma (SAP Nederland), Lex Breed (Agrifirm) en Ron Hogeboom (TomTom). Lang verhaal kort: laat uw project niet in de soep lopen.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen op deze stralende voorjaarsdag in Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen. De merels fluiten, de salondeuren staan uitnodigend open en een zacht briesje uit de tuin neemt de bedwelmende geuren mee van fluitenkruid en bloeiende seringen. Binnen in het statige landhuis uit 1754 is het thema projectsabotage. Volgens mede-oprichter Muel Kaptein van KPMG Integrity is 1 procent van de mensheid corrupt en 1 procent integer. De overige 98 procent laat het handelen ‘situationeel’ bepalen. Met andere woorden: de omstandigheden moeten een beetje mee zitten, willen ze zich aan de regels houden. 

Het voorbeeld is afkomstig van organisatieadviseur Dion Kotteman, die dit jaar de plenaire sessie voor zijn rekening neemt tijdens het VNSG Executive Diner. Kotteman is co-auteur van het boekje De Projectsaboteur -over succesvol manipuleren, verschenen in zeven landen- en geeft vandaag een vermakelijk en tevens ontluisterend betoog over (IT-)projecten die mislukken en hoe dat komt. De mens is zoals gewoonlijk de kritische factor.

Kotteman, partner bij Grey Matter Matters, stelt terecht dat de meeste mensen helemaal niet bezig zijn met corruptie en sabotage maar met zaken als status, positieverbetering en behoud van werk. Kotteman: “Erst kommt das Fressen, dann die Moral”, schreef Bertold Brecht. U kent het verhaal: onbekwaamheid, onverschilligheid, weerstand tegen verandering. Kortom: mogelijkheden genoeg om een project in de soep te laten lopen zònder te saboteren. Daar komen we nog op terug.