VNSG Blog

Klimaatverandering: Innovatieve SAP-gebruikerscases voor een duurzame toekomst

Geschreven door VNSG | 25-9-2024

Vier grensverleggende VNSG Focusgroepen geven over de eerste Themadag Sustainability verslag

 

Klimaatverandering veroorzaakt nieuwe regelgeving en markteisen. Dit triggert sommige organisaties om hun processen te verduurzamen. De eerste VNSG themadag Sustainability, georganiseerd op 23 april 2024 in Kas Woerden, bracht circa honderd deelnemers samen om te discussiëren over de cruciale rol van duurzaamheid binnen bedrijven. Met de bijdragen van innovatieve experts én partner Capgemini en Delaware, werd het een inspirerende dag vol aaneengekoppelde oplossingen en versterkende inzichten.

Van historische tot moderne uitdagingen: De evolutie van duurzaamheid

Jan Koster, Sustainability Principal SAP, belichtte de historische ontwikkeling van duurzaamheid, van de vroege inzichten van Svante Arrhenius tot de hedendaagse uitdagingen en mogelijkheden.

 

Jan bracht historische inzichten naar het heden. Svante Arrhenius (1859 – 1927) was een van de eerste die de term duurzaamheid gebruikte. Hij voorzag de invloed van de menselijke activiteiten op het klimaat, onder andere door de uitstoot van CO₂.

Grenzen aan de groei werden in 1968 door de club van Rome en in 1972 in het boek ‘The limits to growth’ aangewezen. Toen was er de hoop dat we kunnen blijven bestaan als we onszelf limiteren. Ook de auteur, Jorgen Randers, is in 2023 pessimistisch: ons welzijn zal onvermijdelijk achteruitgaan.

 

Via het klassieke model, de ijsberg, maakte Jan ons ervan bewust dat we impact kunnen maken. Om te beginnen met short-term acties (de top van de ijsberg) én ten tweede door fundamenteel ander gedrag te adopteren (het deel van de ijsberg onder water).

 

Nieuwe SAP-softwareoplossingen helpen op een zo laag mogelijk business niveau de stuurinformatie te concretiseren. Deze vervolgstap is gebaseerd op schattingen met aannames en gemiddelden én kan de business helpen voortgang van duurzaamheidsdoelstellingen te identificeren en te monitoren.

Jan kwam uiteindelijk uit bij bedrijfsprocessen en systemen, die we op diverse punten moeten aanpassen. Dit is vergelijkbaar met acupunctuur waar niet één naald voldoende is.

Voorbeeld: de ‘Green Ledge’ voor nauwkeurige CO₂-berekeningen

SAP ERP S/4HANA met de ‘Green Ledger’ biedt bedrijven de mogelijkheid om CO₂-waarden vergelijkbaar met financiële controlling te berekenen. Data wordt vanuit diverse SAP-modules ingevoerd. Denk hierbij aan SAP Sustainability Control Tower (SCT), SAP Environment, Health & Safety (EH&S), SAP Sustainability Footprint Management (SFM) en SAP Sustainability Data Exchange (SDE), die uiteindelijk de ‘Green Ledger’ voeden.

Deze innovatieve SAP-softwareoplossingen helpen bedrijven om hun duurzaamheidsprestaties te monitoren, te sturen en te rapporteren. Hiermee dragen ze bij aan het concretiseren van zakelijke duurzaamheidsdoelstellingen.

 

Vier SAP-gebruikerscases in praktijk

 

1. Saint Gobain’s Oxygen-programma: Duurzaamheid in actie

Erik Gouw van Capgemini presenteerde hoe Saint Gobain SAP-oplossingen gebruikt om hun energieverbruik en CO₂-uitstoot beter te monitoren.

 

2. Nobian: Van gasverbruik tot ESG-rapportage 

Ranjan Brahma presenteerde samen met Aries Kuiper Nobian’s uitdagingen en oplossingen bij het integreren van duurzaamheid in hun bedrijfsprocessen, met behulp van SAP ECC, SAP BW en Microsoft Power BI.


3. Efficiënte samenwerking en duurzame logistiek met het SAP Business Network

Irfaan Adhien, bestuurslid Focusgroep Supply Chain Management (SCM), demonstreerde hoe SAP Business Network helpt bij duurzame ketenbeheer, van tendering tot transport.

 

4. Delaware's toepassing van SAP Sustainability Control Tower (SCT)

Apolline Herbinet, Solution Lead Sustainability, Delaware France, demonstreerde hoe hun medewerkers bewuster van hun eigen CO2-footprint worden en hoe men tegelijkertijd aan Environmental, Social & Governance (ESG)-standaarden voldoet met SAP SCT.

 

De gereedschapskist voor duurzaamheid binnen SAP’s applicatiebeheer

Eddy Kostons, bestuurslid Focusgroep Application Lifecycle Management (ALM) sprak over hoe tools zoals SAP Cloud ALM, LeanIX en SAP Signavio kunnen bijdragen aan duurzaamheid.

 

Los verstoringen op voordat ze geld en/of energie kosten en eventueel problemen veroorzaken.”, adviseerde Eddy.

 

Zero-waste-regelgeving en circulaire economie

Slechts aan wetgeving voldoen of leren omdenken van lineaire naar circulaire economie?

Arlette de Vegt, Sustainability Consultant bij SAP Nederland, informeerde over initiatieven van SAP op het gebied van circulaire economie en zero waste. Dit was inclusief twee demo’s van SAP Responsible Design and Production en SAP Green Token.

 

College-tour en vervolgstappen

Vervolgens kwamen vertegenwoordigers van de vier Focusgroepen samen voor een interactieve 'college tour', waarin ze hun inzichten deelden en vragen beantwoordden over de rol van duurzaamheid binnen hun specifieke domeinen.

ALM: Eddy Kostons noemde naast de drie P’s die hij in zijn sessie besprak ook SAP Signavio om processen te verbeteren.

EHS: Paul Hensgens benoemde de product safety als relevant voor duurzaamheid. Daarnaast is EHS een bron voor SFM.

SCM: Rens Gepkens gaf als voorbeeld de inkoop van kabels of transformatoren door Alliander, waarbij zij vragen om gerecyclede producten.

SUS: Erik Gouw vroeg zich af waarom voor Sustainability het nodig is over S/4HANA met RISE te beschikken.

Theo Bolta, onze energieke dagvoorzitter en VNSG bestuurslid, benadrukte het belang van kleine stappen en voortdurende inspanningen om duurzaamheid te bevorderen.

Laten we kleine stapjes nemen. Maar we doen meer dan we uitdragen en er is nog veel werk te doen voor we duurzaam zijn.” Theo Bolta

Tenslotte werd na een benaderingsvraag de winnaar met de meeste ‘duurzaamheids-buttons’ bekendgemaakt. Met een netwerkborrel werd de eerste VNSG Themadag Sustainability succesvol afgerond.

 ---

De noodzaak voor duurzaamheid wordt steeds duidelijker en urgenter. SAP biedt diverse softwareoplossingen voor het vastleggen en rapporteren van CO₂, maar het succes hangt ook af van de creativiteit en samenwerking binnen bedrijven. Met nieuwe themadagen en initiatieven hopen we vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen en samen te werken aan een duurzamere toekomst.

Afsluitende opmerking van Dirk-Jan: