De VNSG bijeenkomsten hebben zich, naar mijn idee, altijd gekenmerkt door de open dialoog tussen gebruikers, adviesleden en medewerkers van SAP. Het bijwonen van de parallel sessies van de MBI group en Rond tijdens FOCUS ON, beide met de focus op duurzaamheid, maakte dit weer duidelijk.
MBI berekent daarnaast de MKI (Milieu Kosten Indicator), het totaal van 11 milieubelastende factoren met een daaraan gekoppelde prijs. De MKI wordt echter alleen in Nederland gehanteerd, de vraag is of hier sprake is van een remmende voorsprong. Daarnaast worden De EU Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de daarmee verbonden European Sustainability Reporting Standards (ESRS) worden waarschijnlijk de EU-standaard als het gaat om de totale CO2-uitstoot van bedrijven.
Het Betonakkoord, gesteund door het Beton huis en de Beton Vereniging, een samenwerking van overheid, opdrachtgevers, producenten, leveranciers en ontwerpers en sloop/recycle bedrijven initieert een CO2-monitoringstool dat zowel voorziet in een registratie als een CO2-benchmark.
Marcel heeft met zijn presentatie een duidelijke informatiebehoefte neergezet: de MKI, CSRD en de CO2-monitoring. Deze zijn in detail nog niet 100% duidelijk.
Rick gaf een demonstratie van de sustainability tower van SAP. Deze ziet er prachtig uit en SAP heeft hier veel ontwikkelingstijd in geïnvesteerd. Uiteindelijk is het doel de totale carbon footprint van een product te berekenen van grondstof tot het einde van de levensduur. Een belangrijke eerste stap is dat elke producent naast de eigen footprint ook die van de leveranciers kent. De inkoop maakt vaak een groot deel uit van de totale footprint.
Hans benaderde de duurzaamheid vanuit een data science perspectief. Hoe kunnen we vanuit de big data van alle sensoren in de fabriek analyseren, voorspellen en natuurlijk verbeteren. Hij wees op de mogelijkheden van AI, onder andere Machine Learning, op dit gebied.
Deze twee presentaties sluiten (nog) niet op elkaar aan. Voor meer details zijn de presentaties beschikbaar. De taal van MBI en Rond lijkt te verschillen. Waar MBI vanuit de Nederlandse standaarden (MKI) de informatie behoefte heeft, is SAP meer op zoek naar een wereldwijde standaard. MBI heeft een aantal duidelijk branche specifieke behoefte en SAP komt met een generiek model. Beide praten wel over CSRD. Mijn voorlopige conclusie is dat er langzaam en moeizaam naar elkaar toe wordt bewogen. Het bewijst ook hoe goed het is om als Nederlandstalige gebruikers en IT-deskundigen met elkaar in gesprek te blijven. De urgentie is wat allen bindt.
Schrijver: Dirk-Jan Schenk