VNSG Blog

AkzoNobel implementeert Celonis voor Process Mining

Written by VNSG | 17-10-2019

In de database van AkzoNobel staan 100 miljoen activiteiten. Met de software van Celonis kan de multinational voortaan grafische procesmodellen genereren. Tijdens een analyse van 3 miljoen inkooporders bleken er 162.000 varianten van het proces te zijn. Lees hier hoe de implementatie van Celonis verliep, hoe de multinational processen analyseert en hoe het nieuwe procesmodel eruitziet.

AkzoNobel had te weinig inzicht in wat er gebeurde in zijn end-to-end processen zoals Purchase-to-Pay. De multinational beschikte weliswaar over geavanceerde Business Intelligence (BI)-rapportages maar had geen visualisatie van de proces-flow, en kon niet achterhalen wat de oorzaken van afwijkingen waren. “Het bij elkaar brengen van al die stukjes informatie vanuit een Business Warehouse om een compleet overzicht samen te stellen, betekent weken of zelfs maanden werk,” licht Nina van Krimpen toe. Zij is Performance Optimization Manager bij AkzoNobel.

Implementatie Celonis

In 2016 begon AkzoNobel met het uitrollen van Celonis. Deze software voor Process Mining maakt gebruik van de grote hoeveelheden data in IT-systemen om zakelijke processen op te sporen en te visualiseren. Hij kan worden gebruikt met gegevens van alle bronsystemen. Als eerste werd Celonis geïmplementeerd bij de divisie Nouryon, het vroegere Specialty Chemicals. Nadat deze divisie hier achttien maanden lang ervaring met Celonis had opgedaan, kwamen eind 2017 Decorative Paints en Performance Coatings aan de beurt. Vervolgens rolde de onderneming Celonis bedrijfsbreed, wereldwijd uit. AkzoNobel heeft dat on-premise gedaan, maar onderzoekt momenteel cloud- en hybride-opties.

Welke processen cruciaal?
“Voordat we met implementeren konden beginnen, moesten we ons eerst afvragen welke processen cruciaal zijn voor het succes van ons bedrijf,” licht Nina toe. “Waar zitten de problemen? Vervolgens start je een project en ga je alles compliant maken en processen automatiseren. We hebben besloten om te starten met Purchase-to-Pay en Accounts Payable en ruim een half jaar later met Order-to-Cash. Vervolgens kwamen Production Planning, Warehouse Management en Succes Factors (HR) aan bod. We hebben business cases gemaakt en workshops georganiseerd om prioriteit te geven aan de meest relevante tekortkomingen met een focus op laag hangend fruit, zodat we meteen besparingen konden realiseren. Gezien de grote hoeveelheden informatie die Celonis kan verwerken, is SAP HANA uitermate geschikt als achterliggend databasebeheersysteem.”