VNSG Blog

Werken volgens DevOps bij Eneco en NS

Written by Hans de Labije | 5-3-2020

Energiebedrijf Eneco en spoorwegbedrijf NS gebruiken beide DevOps voor SAP. Wat zijn hun ervaringen met deze aanpak? De VNSG sprak met Wim Priem van Eneco en Maarten Engels van NS.

De Agile-methode helpt bij de integratie tussen business en softwareontwikkeling. De focus ligt daarbij primair op klant en IT-vernieuwing. DevOps ‘sloopt’ de laatste schutting waar iets ‘overheen gegooid’ kan worden: naar de beheerafdeling.

DevOps is een praktijk binnen software engineering om softwareontwikkeling (Dev) en softwareoperaties (Ops) samen te brengen. Het hoofdkenmerk is het benadrukken van automatisering en monitoring in alle onderdelen bij het bouwen van software: van integratie, testen, release tot deployment en infrastructuurmanagement. DevOps probeert ontwikkelcycli te verkorten, de frequentie van oplevering te verhogen en betrouwbaarder te maken, overeenkomstig businessdoelstellingen.

SAP bij Eneco
“Eneco gebruikt SAP voor verschillende hoofddoelen: Finance/Logistics en Operations,” vertelt Wim Priem. Hij is Agile Coach SAP DevOps Team & Operationeel Manager bij Eneco. “Voor de billing engine voor energieklanten gebruiken we een ander systeem. Mijn SAP-team werkt op een agile-manier. We combineren Kanban en Scrum om SAP-processen te wijzigen. Het Eneco DevOps Team bestaat uit elf fte’s (veertien mensen) dat het functioneel applicatiebeheer doet. Technisch applicatiebeheer hebben we uitbesteed aan een externe partij. In 2003 heeft Eneco SAP ECC (toen nog R/3) geïmplementeerd. Dit systeem heeft sindsdien diverse kleinere en grotere upgrades ondergaan. Momenteel draaien we Business Suite on HANA in de Cloud. We gebruiken vooral ECC, BW (incl. BPC) en Fieldglass.”

SAP bij NS
Maarten Engels is Lead Platformen bij NS: “Bij het bedrijfsonderdeel van NS waar ik werk gebruiken we SAP voor CRM, PI en SAP DP. Meerdere teams, bijvoorbeeld een team voor de zakelijke markt, beheren er onze klantgegevens mee. Het systeem bestaat uit lagen. Webapplicaties vormen de bovenste laag, daaronder bevinden zich API’s en daaronder SAP. Onder DevOps verstaan wij een bepaalde manier van werken. De teams die iets maken voor CRM, PI en DP, gaan een deel van de ontwikkelde functionaliteiten daarna ook beheren.”

Wat is nu precies DevOps?
Maarten: “De essentie van DevOps is dat je mensen, van begin tot eind, ergens verantwoordelijk voor maakt. DevOps maakt af, waar agile begon.” Wim: “We werkten al op agile-manieren in teams. De crux bij ons is echter om dit ook in subteams te doen. Ik selecteer mensen die samen in zo’n subteam aan het werk gaan voor een change. De planning organiseren we volgens scrum, in sprints van twee weken. We leveren dus per keer kleine veranderingen op. Groot voordeel is dat de business voortaan precies weet wanneer ze hun change gaan krijgen. De migratie naar SAP S/4HANA gaan we zo echter niet doen, dat vinden we daar te groot voor.” Maarten denkt daar anders over: “Wij willen dat wel gaan doen. Alles is in kleine stukjes in te delen, ook zo’n groot project,” licht hij lachend toe. “Zo maken we bijvoorbeeld eerst een minimal workable product en vervolgens een minimal marketable product.”