<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1648852&amp;fmt=gif"> Skip to main content
Gebruikersverhalen

Werken volgens DevOps bij Eneco en NS

Energiebedrijf Eneco en spoorwegbedrijf NS gebruiken beide DevOps voor SAP. Wat zijn hun ervaringen met deze aanpak? De VNSG sprak met Wim Priem van Eneco en Maarten Engels van NS.

De Agile-methode helpt bij de integratie tussen business en softwareontwikkeling. De focus ligt daarbij primair op klant en IT-vernieuwing. DevOps ‘sloopt’ de laatste schutting waar iets ‘overheen gegooid’ kan worden: naar de beheerafdeling.

DevOps is een praktijk binnen software engineering om softwareontwikkeling (Dev) en softwareoperaties (Ops) samen te brengen. Het hoofdkenmerk is het benadrukken van automatisering en monitoring in alle onderdelen bij het bouwen van software: van integratie, testen, release tot deployment en infrastructuurmanagement. DevOps probeert ontwikkelcycli te verkorten, de frequentie van oplevering te verhogen en betrouwbaarder te maken, overeenkomstig businessdoelstellingen.

SAP bij Eneco
“Eneco gebruikt SAP voor verschillende hoofddoelen: Finance/Logistics en Operations,” vertelt Wim Priem. Hij is Agile Coach SAP DevOps Team & Operationeel Manager bij Eneco. “Voor de billing engine voor energieklanten gebruiken we een ander systeem. Mijn SAP-team werkt op een agile-manier. We combineren Kanban en Scrum om SAP-processen te wijzigen. Het Eneco DevOps Team bestaat uit elf fte’s (veertien mensen) dat het functioneel applicatiebeheer doet. Technisch applicatiebeheer hebben we uitbesteed aan een externe partij. In 2003 heeft Eneco SAP ECC (toen nog R/3) geïmplementeerd. Dit systeem heeft sindsdien diverse kleinere en grotere upgrades ondergaan. Momenteel draaien we Business Suite on HANA in de Cloud. We gebruiken vooral ECC, BW (incl. BPC) en Fieldglass.”

SAP bij NS
Maarten Engels is Lead Platformen bij NS: “Bij het bedrijfsonderdeel van NS waar ik werk gebruiken we SAP voor CRM, PI en SAP DP. Meerdere teams, bijvoorbeeld een team voor de zakelijke markt, beheren er onze klantgegevens mee. Het systeem bestaat uit lagen. Webapplicaties vormen de bovenste laag, daaronder bevinden zich API’s en daaronder SAP. Onder DevOps verstaan wij een bepaalde manier van werken. De teams die iets maken voor CRM, PI en DP, gaan een deel van de ontwikkelde functionaliteiten daarna ook beheren.”

Wat is nu precies DevOps?
Maarten: “De essentie van DevOps is dat je mensen, van begin tot eind, ergens verantwoordelijk voor maakt. DevOps maakt af, waar agile begon.” Wim: “We werkten al op agile-manieren in teams. De crux bij ons is echter om dit ook in subteams te doen. Ik selecteer mensen die samen in zo’n subteam aan het werk gaan voor een change. De planning organiseren we volgens scrum, in sprints van twee weken. We leveren dus per keer kleine veranderingen op. Groot voordeel is dat de business voortaan precies weet wanneer ze hun change gaan krijgen. De migratie naar SAP S/4HANA gaan we zo echter niet doen, dat vinden we daar te groot voor.” Maarten denkt daar anders over: “Wij willen dat wel gaan doen. Alles is in kleine stukjes in te delen, ook zo’n groot project,” licht hij lachend toe. “Zo maken we bijvoorbeeld eerst een minimal workable product en vervolgens een minimal marketable product.”

Cultuuromslag
“Werken in DevOps-teams betekent een cultuuromslag,” vervolgt Maarten. “Het is geen trucje, het is echt een andere manier van werken. Het eigenaarschap en de controle komen daadwerkelijk bij teams te liggen. Als manager moet je bereid zijn om het uit handen te geven. Teams moeten bereid zijn om zich gedurende langere tijd aan zo’n team te committeren.” Wim knikt bevestigend: “Wij sturen vooral op het ‘hoe’ en minder op ‘wat’.” Maarten vervolgt: “Ik zit zelf niet in het team: mijn taak is om kaderstellend te zijn. Ik let er onder meer op dat de teams en het cluster niet uit elkaar groeien, want dan krijg je allemaal afzonderlijke bv's, wat onwenselijk is. Daarom moet je veel met elkaar afstemmen.” Wim: “Als agile-coach van zo’n SAP team houd ik vooral in de gaten of changes conform planning en incidenten op tijd worden afgehandeld, wie wat doet, en hoe de samenstelling van het team eruit ziet.”

Sneller bijsturen
Is werken met DevOps ook goedkoper dan de klassieke watervalmethode en de zogenaamde old school competence centers? “We werken niet volgens DevOps om goedkoper te zijn, we doen het omdat we met deze manier van werken veel sneller kunnen bijsturen,” antwoordt Maarten. “Een ander groot pluspunt is dat ontwikkelaars veel meer invloed hebben op het beheer, wat de kwaliteit van het product ten goede komt. Omgekeerd is ook de kwaliteit van de software beter, omdat de makers ervan zelf ook de nazorg moeten leveren. Stel je hebt een foutmarge van 0,001 procent in je software. Dat klinkt erg weinig, maar als het om veel wijzigingen per jaar gaat, dan tikt dat wel aan.” Wim: “Een DevOp’er wordt dus vanzelf getriggerd om niet zomaar iets ‘over de schutting te gooien’. De ontwikkelaar werkt kortcyclisch (agile) en moet zijn eigen aanpassing onderhouden (Dev->Ops). In tegenstelling tot de klassieke watervalmethode zit er geen grote tijdsspanne tussen ontwerp en oplevering.

Lessons learned
Welke adviezen hebben Wim en Maarten voor andere SAP-gebruikers die overwegen om een DevOps-team op te zetten? “In de eerste plaats moet je de juiste mensen in het goede team zetten,” begint Wim. “Ze moeten echt bij elkaar passen. Daarbij moet je zorgvuldig omgaan met je resources. Als je maar één ontwikkelaar tot je beschikking hebt, kun je die niet splitsen over twee teams.” Maarten: “Het is belangrijk dat een team eigenaarschap neemt voor het product dat het maakt. De productowners zijn verantwoordelijk voor waarde-optimalisatie. Niet voor niets hebben we als motto: If you build it, you run it; if you break it, you fix it.” “Transparantie en leverbetrouwbaarheid. Als een team zegt dat ze in sprints op gaan leveren, moeten ze dat ook daadwerkelijk doen. Afspraak is afspraak,” aldus Wim.

Toekomst
Hoe ziet de toekomst van SAP eruit bij beide organisaties? “De toekomstplannen van Eneco behelzen een business driven-upgrade naar S/4HANA,” antwoordt Wim. “De business is op zoek naar procesoptimalisatie en best practices. Dat moet dit jaar van start gaan en zal ongeveer twee jaar duren. Het ziet ernaar uit dat we eerst het Finance-stuk gaan doen en pas daarna het Operations-deel (Plant Maintenance, Assets, etc.). We verwachten vooral impact aan de businesskant. De huidige maatwerkprocessen ombouwen naar best practices die door SAP worden aanbevolen, zal een grote impact hebben op de business.” Over de toekomstplannen bij NS vertelt Maarten: “Op dit moment onderzoeken we scenario’s hoe de toekomst van SAP CRM eruit gaat zien, omdat die applicatie in 2027 uit support gaat. Vrijwel zeker is dat C/4 de core zal zijn. We zullen C/4 aanvullen met cloudproducten, waarschijnlijk een mix van SAP en non-SAP producten.”


Over Eneco
Eneco N.V. is een Nederlandse energieonderneming met in 2018 ruim 3.000 medewerkers. Behalve in Nederland is het bedrijf actief in Groot-Brittannië, Duitsland en België. Het hoofdkantoor staat in Rotterdam. 44 Nederlandse gemeenten zijn aandeelhouder, waarvan de gemeente Rotterdam de grootste. In november 2019 werd bekend dat de onderneming wordt overgenomen door de Japanse combinatie Mitsubishi (80%) en Chubu (20%). Energiebedrijf Eneco is het grootste bedrijfsonderdeel van de groep.
Klik hier voor meer informatie over Eneco.


Over NS
NS is actief in de wereld van het openbaar vervoer. NS bevordert het gebruik van het openbaar vervoer en houdt Nederland in beweging. De reizigers staan in alle activiteiten van NS op 1, 2 en 3, en NS werkt voor hen aan een zo aangenaam en duurzaam mogelijke reis van deur tot deur.

NS houdt, met meer dan 20.000 medewerkers, Nederland bereikbaar. Met het drukste spoorwegnet van Europa, de meest complete reisplanner van Nederland en het grootste deelfietssysteem ter wereld. Dagelijks reizen 1,3 miljoen mensen met NS, met een trein op 100% windenergie naar een van de 401 stations.

Tekst: Jon Hoofwijk        Interview: Dirk-Jan Schenk

Is jouw bedrijf nog geen lid van de VNSG? Start een gratis proeflidmaatschap.