<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1648852&amp;fmt=gif"> Skip to main content
VNSG

Waarom je meer moet doen met SAP Solution Manager

Wat doe jij met SAP Solution Manager (SSM)? Gebruik je bijvoorbeeld al de functionaliteit Process Management? En weet je dat SAP Solution Manager onmisbaar is bij de implementatie van S/4HANA? En dat je met de functionaliteit Focused Build veel tijd kunt besparen bij een implementatie? Geen overbodige vragen, want het blijkt dat veel SAP-gebruikers belangrijke (en vooral heel handige) functionaliteiten binnen SAP Solution Manager niet kennen.

“Dat was voor ons genoeg reden om een aparte werkgroep Process Management te beginnen, als onderdeel van de huidige focusgroep SSM. Wij merkten dat ondernemingen vooral problemen hadden met Solution Documentation & Implementation. Die problemen zaten onder meer bij het ontwikkelen van processen, het documenteren, het laten samenwerken met andere Business Process Management-producten zoals Aris en een goede overdracht van implementatie naar beheer. De best practices die SAP levert, sloten onvoldoende aan bij de werkwijze van bedrijven.” Aan het woord zijn Wim Kiebert (Tata Steel Europe), Frans Metselaar (Universiteit Leiden) en Hans van der Horst (Simac IT NL/hmb), oprichters en teamleden van de werkgroep.

Integratie is de kracht van SAP Solution Manager en Process Management
Alle informatie voor de jaarlijkse audit kun je met SAP Solution Manager in 1 systeem bijhouden, als je investeert in die tool. “Dat soort functionaliteiten van SAP Solution Manager wordt vaak niet gezien”, zegt Frans. Met de add-on Focused Build die integreert met je documentatie, kun je monitoren of je je deliverables, risico’s, voortgang en testmanagement onder controle hebt. Alle deelnemers aan het project krijgen die informatie real time, waardoor overzichten maken in Excel en PowerPoint niet meer nodig is. Dat scheelt een hoop werk en tijd. En geeft je als projectmanager meer controle met real time inzicht.”

Business en IT dezelfde taal laten spreken
Een van de doelen van de werkgroep is om business en IT dezelfde taal te laten spreken in de loop van business modellering naar automatisering van processen naar testen van processen. Frans: “Er is geen koppeling tussen de businesskant van proces design en de IT-kant van het automatiseren van wat de business wil. De business wil de processen terugzien in SAP Solution Manager op een manier die ze herkent. En dan vandaaruit automatiseren. Ook het testen verloopt niet altijd goed. Veel bedrijven gebruiken daarvoor een tool die niet de koppeling vanuit een businessproces maakt. Er wordt alleen transactioneel getest en niet procesmatig. Met SAP Solution Manager 7.2 kan de kloof tussen business en IT, en tussen automatiseren en testen kleiner worden.”

SAP Solution Manager is voorwaarde voor succesvolle transitie naar S/4HANA
Process Management/Solution Documentation heeft 3 pijlers: een methode (het op agile werkwijze gebaseerde SAP Activate), content (best practices) en een tool om te kunnen implementeren. Voor de transitie naar S/4HANA zijn die cruciaal. SAP biedt via haar website waardevolle best practices van onder meer procesmodellen, processtructuren, testscripts en handleidingen. Die content is onderdeel van de methode SAP Activate en kun je met een druk op de knop laten landen in SAP Solution Manager. Dat maakt het proces van requirement to deploy een stuk plezieriger om te doen. Het salesproces Order to Cash zie je bijvoorbeeld keurig uitgetekend in SAP Solution Manager, inclusief testscripts en documentatie. Als je doorklikt kom je in het S/4HANA-systeem, waar je direct de transactie kunt uitvoeren in de Fiori-app. “S/4HANA-implementaties ondersteunen, dat is een heel sterk punt van SAP Solution Manager”, zegt Hans.

Focused Build scheelt de organisatie veel tijd
Focused Build is een functionaliteit waarmee je functies van SAP Solution Manager sneller operationeel krijgt. In het proces van requirements tot deployment kijk je eerst wat er in de oplossing zit die je in SAP Solution Manager hebt geïmplementeerd. Op basis daarvan maak je je ontwerp. Ben je daar tevreden over, dan ga je ontwikkelen. Zo kom je op een gecontroleerde manier steeds een stapje verder. Met Focused Build heb je een predefined workflow waarmee je je software kunt ontwikkelen en onderhouden. En omdat het een versneller is, kun je de tijd om een werkende workflow te creëren fors terugbrengen.

  • Meer weten over Focused Build? Bekijk hier een introductievideo
  • Bekijk hier een schematische weergave van SAP Solution Manager Process Management

Werkgroep Process Management …
… is onderdeel van de focusgroep Solutions Manager. De werkgroep deelt haar kennis, ervaringen en best practices met de focusgroep en met SAP, en informeert SAP-gebruikers binnen Nederland over de mogelijkheden om invloed uit te oefenen op productontwikkeling. Van deelnemers wordt gevraagd dat ze actief meedoen en kennis en ervaring meebrengen.
De leden van de werkgroep zijn op dit moment Achmea, ASML, Atos, Friesland-Campina, KLM, Simac IT NL/hmb, Tata Steel en Universiteit Leiden. Ook de productmanager van Process Management van SAP Duitsland zit in de werkgroep.

Kom jij de werkgroep Process Management of focusgroep SAP Solution Manager versterken met jouw kennis en professionaliteit?

Focusgroepleden SAP Solution Manager

Neem contact op met Frans Metselaar <f.metselaar@issc.leidenuniv.nl> of Hans van der Horst <Hans.van.der.Horst@hmb.nl>.

  • Foto: Vlnr: Wim Kiebert, Hans van der Horst en Frans Metselaar

 

Topic