VNSG Blog

De voor- en nadelen van het nieuwe licentiemodel voor het indirect gebruik van SAP

Written by Rob van der Marck | 19-2-2019

Het nieuwe licentiemodel van SAP over indirect gebruik brengt voor SAP-gebruikers een hoop veranderingen met zich mee. Benieuwd welke voordelen het nieuwe licentiemodel jouw organisatie kan bieden? En vooral: met welke nadelen je nu eigenlijk rekening moet houden?

Wat zijn voordelen van het nieuwe licentiemodel?

  • Je betaalt alleen voor documenten die waarde toevoegen: met het nieuwe licentiemodel betaal je alleen voor documenten die waarde toevoegen binnen het IT-landschap van jouw organisatie. Dit wordt bepaald aan de hand van negen documenttypes die zijn opgesteld door SAP.  

  • Het is duidelijk onder welke voorwaarden moet worden betaald voor indirect gebruik: het nieuwe licentiemodel verduidelijkt onder welke voorwaarden betaald moet worden voor indirect gebruik. Je betaalt namelijk eenmalig op basis van de documenten die van buitenaf zijn gecreëerd binnen SAP.

  • Flexibiliteit met verschillende documenttypes: binnen het nieuwe licentiemodel kan er flexibel met verschillende documenttypes worden omgegaan. Concreet houdt dit in dat het niet uitmaakt welke van de negen documenttypes gecreëerd wordt binnen het contractueel vastgelegde aantal. Je sluit namelijk een contract af voor een specifiek aantal documenten per jaar.

    Ter illustratie, een organisatie legt vast dat er 100.000 documenten per jaar worden gecreëerd – 50.000 verkooporders en 50.000 inkooporders. Als er uiteindelijk 70.000 verkooporders en 30.000 inkooporders zijn gecreëerd, is er sprake van een andere verdeling binnen de verschillende documenttypes. Dit valt echter binnen het afgesproken aantal van 100.000 documenten, en betekent dat er niet bijbetaald hoeft te worden.