VNSG Blog

SAP for Me bundelt belangrijke inzichten over SAP-productportfolio

Written by VNSG | 16-4-2020

Veel organisaties vinden het lastig om grip te krijgen op de licenties voor indirect, digitaal gebruik van SAP. Op verzoek van internationale gebruikersverenigingen vereenvoudigde SAP het licentiemodel. Daarnaast introduceerde SAP een portaal dat voor inzicht zorgt én investeerde het in een dedicated team dat ondersteuning biedt.

SAP brengt licentievergoedingen in rekening voor indirect gebruik. Dat levert soms onaangename verrassingen op. Een deel van de SAP-klanten - zich vaak van geen kwaad bewust - blijkt bij audits onverwacht onvoldoende gelicentieerd te zijn.

Vertegenwoordigers van internationale gebruikersverenigingen, waaronder de VNSG, zijn met SAP om de tafel gegaan om een verbeterslag te maken in het model en de communicatie eromheen. Mede dankzij deze gesprekken introduceerde SAP drie zaken: betere tools, een beter licentiemodel én betere ondersteuning.

Centraal overzicht in SAP for Me

Wat het moeilijk maakt voor gebruikers is dat de informatie over hun SAP-producten verspreid is over verschillende SAP-portalen. Daarom is er nu SAP for Me: één centraal toegangspunt voor S-users waarin belangrijke waarschuwingen, statistieken en inzichten over hun SAP-productportfolio gebundeld zijn. Gebruikers hebben onder andere inzage in:

  • aangeschafte SAP-producten
  • systeemstatussen
  • incidenten
  • contacten
  • scholingen en trainingen
  • licenties
  • actueel licentiegebruik van cloudproducten

SAP for Me bevordert de transparantie voor S-users door hen onder andere inzicht te bieden in het actieve gebruik ten opzichte van de licentiëring. Die informatie is afkomstig uit de Licence Utilization Information (LUI) application. LUI wordt uiteindelijk volledig geïntegreerd in SAP for Me, zodat je inzichten tot in detail kunt onderzoeken en later ook direct kunt opvolgen met acties. Ben je benieuwd hoe SAP for Me eruitziet? Bekijk dan de SAP for Me informatiepagina voor uitleg en een demo. Houd in gedachte dat SAP for Me nog volop in ontwikkeling is om uiteindelijk hét centrale toegangspunt voor SAP-klanten te worden.

Wat is indirect gebruik?
Er is sprake van indirect gebruik wanneer een persoon of niet-persoon (b.v. robots, sensors, devices) gebruikmaakt van SAP ERP of S/4HANA Enterprise Management (EM) via non-SAP applicaties die geïntegreerd zijn met de SAP Digital Core. Gebruik betekent het activeren van de verwerkingsmogelijkheden van de SAP-software: laden, uitvoeren, toegang krijgen, gebruiken of informatie weergeven.