<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1648852&amp;fmt=gif"> Skip to main content
SAP

Scheer ervaart het succes van de Public Edition van SAP S/4HANA Cloud

De Public Edition van S/4HANA Cloud kan een perfecte keuze zijn om de business te ondersteunen. Vooral vanwege de toegevoegde waarde die SAP S/4HANA Cloud vandaag en over een lengte van jaren brengt. Ferry Bogaards, Managing Partner bij Scheer Nederland, deelt zijn ervaringen over zeven recente implementaties van de Public Edition bij bedrijven en over de implementatie binnen Scheer zelf.

9 Ferry Bogaards 2302Scheer Nederland is een dochteronderneming van de Scheer Group. Het bedrijf heeft meer dan 1.000 collega’s verspreid over locaties in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Kroatië, Turkije, Singapore, Australië en de Verenigde Staten. De consultants optimaliseren bedrijfsprocessen met SAP Cloud oplossingen. Implementaties zijn volledig gericht op het overdragen en vastleggen van kennis rondom (integrale) processen binnen SAP S/4HANA Cloud. VNSG sprak met Ferry Bogaards over zijn ervaringen met deze implementaties.

Toegevoegde waarde van Public Cloud oplossingen
Wanneer bedrijven met S/4HANA Cloud werken, beheert SAP volledig de software. Updates en upgrades worden automatisch op de systemen geïnstalleerd. Er wordt door SAP duidelijk gecommuniceerd, via bijvoorbeeld webinars, blogs en trainingen, over de vernieuwingen of uitbreidingen in de functionaliteit. Vooral de inzet van deze vernieuwingen in de praktijk wordt gecommuniceerd. Met de ingebouwde helpdesk levert SAP 24/7 support. Scheer Nederland werkt zelf ook met de Public Edition van S/4HANA Cloud. Ferry vertelt over zijn ervaringen met het gebruik van dit systeem. “Wij gebruiken S/4HANA Cloud voor de ondersteuning van onze uren- en onkostenregistratie, projectadministratie en de financiële administratie. De Public Cloud-versie is voor ons een perfecte keuze om de business eenvoudig en tegen een vaste prijs te ondersteunen.”

 “Veelal gaan bedrijven die on-premise met SAP ECC werkten, naar Public Cloud vanwege de continue struggle om te innoveren,” vervolgt Ferry. “Er is behoefte aan een ERP dat flexibel en schaalbaar is en waarmee je direct kunt inspringen op nieuwe ontwikkelingen in de business of de technologie. Daarbij komt dat je voor een on-premise omgeving een IT-beheerorganisatie nodig hebt. Dat is kostbaar en deze kan veelal minder snel de gevraagde veranderingen implementeren. Dat gold allemaal ook voor Scheer. Daarom werken we nu bijna twee jaar met S/4HANA Cloud. De updates en upgrades zijn sindsdien zeer eenvoudig met weinig impact op de organisatie. Bovendien zijn innovatieve functionaliteiten (bijvoorbeeld Solution Order of RITA functionaliteit) in de Public Edition eerder beschikbaar. Nieuwe functionaliteiten kunnen eenvoudig worden geactiveerd en direct worden geïmplementeerd.”

Bedrijven die starten met SAP S/4HANA Cloud
“We hebben ook klanten die nog niet eerder met SAP ERP hebben gewerkt. Die kunnen we in twee groepen onderscheiden. Enerzijds zijn dit bedrijven die met Oracle of een ander ERP-pakket werkten. Dit type klant heeft een ERP legacy die ze vertalen naar de S/4HANA oplossing. Zij maken daarbij gebruik van de best practices, maar willen die wel kneden naar hun eigen behoeften binnen de bestaande mogelijkheden (configuratie of extensies). Anderzijds zijn het bedrijven die snel groeien en voor het eerst internationaal hun vleugels uitslaan. Dit type klant wil zo vlug mogelijk een fundament creëren waarmee ze hun groei gecontroleerd kunnen realiseren.” Voor hen zijn deze best practices een perfecte basis om mee te starten.

Voordelen in de praktijk om naar Public Cloud te gaan
“Vooral gemak in gebruik en het real-time inzicht hoe het staat met het proces en met de business. Doordat in de HANA-omgeving de transactie en de analytische wereld volledig zijn geïntegreerd, heb je dat overzicht. SAP heeft binnen de Public Edition veel nieuwe concepten geïntroduceerd, zoals Event-Based Revenue Recognition, Event Based Costing en Universal Parallel Accounting om maar enkele te noemen, waarmee real time inzicht wordt versterkt. Klanten die al ervaring hadden met SAP ECC, hebben SAP S/4HANA Cloud snel onder de knie. Voor klanten die nog geen ervaring met SAP hebben, duurt het langer. Ze moeten eerst volledig begrijpen hoe end-to-end processen werken. Bij deze groep is het veel effectiever gebleken om ze na de Go-live te trainen. Ze moeten het nieuwe systeem eerst zien om goed te begrijpen hoe het werkt.”

Vereenzelvigen met de standard Best Practices
“Het proces wordt vereenvoudigd, doordat SAP gedetailleerde procesbeschrijvingen heeft voor ieder scope item. Een scope item is een stukje Best Practice. Er zijn meer dan zeshonderd scope items. De uitdaging voor de consultant is om de juiste scope items op basis van de behoefte van de klant te identificeren. Als je de set van scope items hebt bepaald, heb je een goede praatplaat om met de klant de optimale flow en business scenario’s van een proces te bepalen. De perceptie is dat Best Practices een keurslijf zijn waar je in moet, maar ze zijn flexibel te configureren. Het is een soort gids die je niet een-op-een hoeft over te nemen. Als je met een Cloud Mindset implementeert, dan houd je de Core van S/4HANA clean. Dat betekent echter niet dat er geen flexibiliteit is in hoe je jouw processen inricht. Er zijn nog steeds allerlei opties om processen te boetseren zoals jij dat wil. Dat kan met customizing, een in-app extension met bijvoorbeeld een Cloud BAPI, of een Side-by-Side extension.”

Eigen ervaringen Scheer met implementatie Public Edition
Ferry geeft ook een kijkje in de keuken van Scheer Nederland: “In ons eigen bedrijf hebben we de Public Edition voor Professional Services geïmplementeerd. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dit een volwaardig ERP oplossing. Vergelijkbaar met SAP on-premise mogelijkheden. We hebben de standaard volledig uitgerold. We hebben wel moeten wachten op de beschikbaarheid van Resource Management. Dit gaat over de functionaliteit welke mensen beschikbaar zijn, op welk moment en met welke skills. In de tussentijd hebben we dat met Excel gedaan. Maar het mooie van deze omgeving is dat er continu vernieuwingen aankomen. SAP publiceert de roadmap voor de komende twee jaren. Wij waren in Nederland de pilot, nu volgen ook Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Uiteindelijk hebben we alle systemen weggedaan en zijn we volledig op SAP S/4HANA Cloud overgegaan. We hadden vier tot zes maanden doorlooptijd voor de implementatie: voor de vertaalslag en voor het aanpassen van de masterdata. Een leerpunt daarbij was dat het in elk land toch anders is. Elk land en elke business unit heeft zijn eigenaardigheden.”

Methodologie voor Public Cloud implementaties
“SAP heeft veel geïnvesteerd in SAP Activate, het implementatieraamwerk dat wordt gebruikt om SAP-oplossingen en innovaties te implementeren. Het is gebaseerd op de Agile-methodologie: een iteratieve aanpak om voortdurend te verbeteren. Vanuit onze industriefocus hebben we SAP Activate aangevuld om het nog effectiever te kunnen inzetten voor kennisoverdracht en kennisborging met specifieke industrie templates. De uitdaging is om je platform zo te maken dat je kunt blijven innoveren. Dat moet je intern goed uitleggen, zodat je kunt meegroeien met nieuwe functionaliteiten als je die interessant vindt.”

RISE with SAP met SAP S/4HANA Cloud
SAP S/4HANA is de applicatie die als onderdeel van RISE with SAP wordt geleverd. RISE with SAP omvat een oplossing om een end-to-end business case te ondersteunen. De focus ligt daarbij niet langer op een enkele applicatie of een combinatie van applicaties. RISE with SAP gaat over end-to-end ondersteuning op alle verschillende niveaus: businessprocessen, applicaties, infrastructuur en het Business Technology Platform (SAP BTP). Over al deze niveaus heeft SAP de eindverantwoordelijkheid. Dit vermindert de complexiteit aan de klantzijde aanzienlijk.

Topic