<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1648852&amp;fmt=gif"> Skip to main content
SAP

End-to-end testen voor SAP met TMAP® voor een betere gebruikerservaring

Binnen het vak van software testen zijn er veel verschillende werkgebieden en aanpakken. Het testen van ERP-systemen zoals SAP vereist een eigen methodiek. Om aan te blijven sluiten op de laatste ontwikkelingen heeft Sogeti een nieuwe training en bijbehorende certificering ontwikkeld: TMAP®: Quality Engineering for SAP. Wat leer je in deze training en wat hebben jij en jouw organisatie daaraan? Pepijn Paap en Jeanine Hoogerbrug van Sogeti vertellen erover.

In de training TMAP®: Quality Engineering for SAP leer je de basics van het testvak,
toegepast op SAP-implementaties en -transities, zoals naar SAP S/4HANA. Vragen die aan
bod komen zijn: Hoe kom je achter het actuele kwaliteitsniveau van software? Wat kun je
doen om vanaf het begin de juiste kwaliteit in te bouwen? Wanneer is het slim om waarop te testen? Welke testtechnieken kun je dan inzetten? De nieuwe training bevat het beste van TMAP verrijkt met SAP-specifieke kenmerken.

SAP-1

Waarom een nieuwe TMAP-certificering voor SAP?

Pepijn Paap werkt bij Sogeti als Subject Matter Expert. Aan hem de vraag waarom een
nieuwe TMAP-certificering voor SAP nodig is. “Een SAP-systeem is vaak cruciaal voor de bedrijfsvoering en opereert eigenlijk nooit als standalone oplossing. SAP-landschappen zijn divers, complex, hebben veel stakeholders en hebben per definitie veel integraties met non-SAP-systemen. Deze complexiteit vraagt om een gestructureerde quality engineering-aanpak. Zijn er problemen met bedrijfsprocessen in SAP, dan kan dat doorsijpelen in de hele organisatie. Testen verschaft je inzicht in het kwaliteitsniveau. Hoe eerder je start met testen, hoe meer grip je hebt op de kwaliteit. Je spoort er eventuele problemen tijdig mee op. Bij veel organisaties is er nog ruimte voor verbetering op het vlak van SAP-testen, met name op het quality enigineering stuk, het kwaliteitsdenken in de hele keten. Dit is essentieel voor een betere softwarekwaliteit en gestroomlijnde werk- en bedrijfsprocessen.”

 

Verhoog de testkwaliteit met een teststrategie en risicoanalyse

Pepijn geeft een voorbeeld: “De User Acceptance Test leunt vaak vooral op key users. Dat zijn professionals met veel businesskennis maar met weinig kennis van kwaliteitszorg en testen. Als je niet genoeg test, kunnen er onverwacht productieverstoringen optreden en lopen projecten uit. Maar wat is genoeg testen? Daar komt bij dat testwerkzaamheden vaak bovenop de vaste werkzaamheden van deze eindgebruikers komen. Dat komt de kwaliteit van SAP-oplossingen en de kerntaken in de organisatie niet ten goede. Als je gaat testen, zou je altijd een aantal vragen moeten stellen. Wat ga je testen? Waarom ga je testen? En hoe ga
je testen? Met een teststrategie en een risicoanalyse (de SAP Quality Risk Analysis) verhoog je de kwaliteit van de testwerkzaamheden. De output van de SAP Quality Risk Analysis kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij het bepalen wat je als eerste gaat testen (de hoogste risico’s) en het maken van een test-executieplan (SIT/ UAT), het kan helpen bij het bepalen van defects oplossen en zelfs bij het schrijven of ontwikkelen van je requirements.”

 

De rol van SAP S/4HANA in de training

Een van de aanleidingen voor het ontwikkelen van de training TMAP®: Quality Engineering for SAP, is de introductie van SAP S/4HANA. De ondersteuning voor de oude SAP-versie vervalt in 2027. Voor blijvende support moeten SAP-organisaties overstappen naar SAP S/4HANA. Pepijn: “In de training leer je de basisbeginselen van ERP-systemen, het testen ervan en de bedrijfsprocessen die deze software ondersteunen. We behandelen ook de voornaamste SAP-modules en de bijbehorende terminologie. Het is goed om te weten dat het geen SAP-inhoudelijke training is, het is vooral gericht hoe je SAP-projecten (of onderhoud) moet testen. We richten ons met name op SAP-implementaties, inclusief de aansluiting en integratie op andere systemen in de organisatie (SAP en non-SAP). Ketentesten is een belangrijk aspect binnen de training; stakeholdermanagement, testdata en testomgevingen worden behandeld. Alle opdrachten en praktijkvoorbeelden hebben we op SAP afgestemd. Maar… dat betekent niet dat je de lesstof niet op andere ERP-software kunt toepassen. De training is óók generiek.”

 

Voor key users, eindgebruikers en onderhoudsteams

Jeanine Hoogerbrug is SAP Test Expert bij Sogeti. Aan haar de vraag voor wie deze training is bedoeld. “Qua scope onderscheidt deze training zich van andere TMAP-opleidingen. Omdat de training de basisvaardigheden voor SAP-testen behandelt, is deze interessant voor verschillende professionals. Van functioneel beheerders en key business users die te maken hebben met het valideren en verifiëren van een nieuwe SAP-implementatie, tot en met SAP Quality Engineers die hun SAP-test-skills willen opfrissen. We werken met geaccrediteerde trainers. Deelnemers kunnen ook een examen afleggen. De training is gebaseerd op het boek Quality for DevOps teams en de TMAP body-of-knowledge op www.TMAP.net.”

 

Interessant blijven voor de arbeidsmarkt

Pepijn legt uit: “SAP en software in het algemeen veranderen continu… testen en TMAP
veranderen mee. Dus als IT-professional die te maken heeft met testen, moet je eigenlijk je hele werkende leven doorleren om bij te blijven. Dit is daarvoor de ideale opfristraining. Na de training ben je weer helemaal op de hoogte van de laatste ins and-outs met betrekking tot SAP quality engineering and testing. Met de certificering heb je daarvan een tastbaar bewijs en zorg je dat je interessant blijft op de arbeidsmarkt.”

 

Voordelen voor organisaties

Wat zijn nu de voordelen van een zorgvuldige SAP-teststrategie? Jeanine somt ze één voor één op. “Of het nu om een implementatie, upgrade of nieuwe functionaliteit gaat: bij elke wijziging aan het SAP-systeem wil je als organisatie zeker weten dat alles naar behoren werkt. Als je software test met een teststrategie als uitgangspunt, komen bijvoorbeeld functionele, performance en security issues aan het licht. Het implementatieteam kan hierop testen en eventuele problemen eerder naar voren brengen. Hierdoor is de kans groter dat de business na livegang beter door kan gaan. Zonder bijvoorbeeld een onvoorziene systeemuitval vanwege bijvoorbeeld een verkeerde systeemkoppeling. Of vertraagde werkprocessen, omdat features niet beschikbaar zijn. Dat zorgt alleen maar voor gefrustreerde, overwerkte medewerkers.” Pepijn: “Hoe eerder je test, hoe sneller je de juiste kwaliteit kunt borgen. Daarom leren deelnemers aan de training ook hoe ze eerder in de software development cycle kunnen testen. Door deze shift-left-beweging te maken, creëer je meer testvolwassenheid en leg je een solide basis voor testautomatisering. Voor nu
en in de toekomst.”

 

Tweedaagse training door specialisten

Tijdens de training komen veelgebruikte TMAP-concepten en -termen aan bod, zoals het VOICE-model, quality engineering en built-in quality. En hoe doe je een SAP Quality Risk Analysis? Specialisten van de Sogeti Academy verzorgen de tweedaagse training. Alle opleiders hebben ruime ervaring met ERP, SAP en TMAP in diverse sectoren. Je kunt de training op locatie en online volgen. Wil je als organisatie een team of afdeling wegwijs maken in de basics van TMAP®: Quality Enigeering for SAP? Daarvoor is er ook een in-house training, afgestemd op de situatie en wensen van jouw specifieke organisatie of sector.

_____________________________________________________________________

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd in de training TMAP®: Quality Engineering for SAP? Of een van de andere trainingen van Sogeti? Kijk voor meer informatie op de website van de Sogeti Academy. Je kunt je er ook meteen aanmelden voor een training bij de Manager van Sogeti Academy, Jasper van den Udenhout.

___________________________________________________________________

Blog: https://....
Geïnterviewden: Pepijn Paap, SME & Principal Consultant Quality Enigineering and Testing for SAP/ ERP, Sogeti | Jeanine Hoogerbrug, SAP Test Expert, Sogeti

Interview: Bas van der Poel, redactieraad VNSG
Tekst: Jon Hoofwijk

______________________________________________________________________

Topic