VNSG Blog

Laat jij blockchain links liggen?

Written by Hans de Labije | 24-6-2019

Blockchain is hét onderwerp van gesprek op menig IT-congres. Als je er nu niet mee begint, dan zou je de boot missen. In sommige sectoren en vakgebieden worden er al initiatieven ontplooid op dit gebied; denk aan de bancaire sector en supply chain management. Maar hoe staat het ervoor met de rest van de markt? Hoeveel organisaties zijn er al bezig met blockchain? En hoe urgent is het nou eigenlijk echt?

Stof tot nadenken

VNSG deed onderzoek onder SAP-gebruikers naar het gebruik van blockchain. Van hen geeft 60 procent aan dat blockchain nog niet op de agenda is gezet. Niet vreemd, want blockchain staat in de kinderschoenen. Dat lang niet iedere organisatie de technologie toepast is logisch, aangezien er nog weinig voorbeelden en succesverhalen zijn. Het is echter wel iets waar organisaties over na zouden moeten denken; of het nu gaat om de keuze van een partner op het gebied van blockchain, of de verschillende toepassingen die de technologie binnen de organisatie kan hebben.

Controle van data en informatie

Er zijn toepassingen van blockchain die voor iedere organisatie relevant zijn, ongeacht de branche of het vakgebied. Neem bijvoorbeeld het versturen van rechtsgeldige documenten. Men zegt dat de manier waarop we dat op dit moment doen over tien jaar zeker passé is. Tegen die tijd wordt alles vastgelegd in blockchain, waarmee alle bevoegde instanties data kunnen raadplegen. Blockchain is relevant voor ieder proces waarin vertrouwen en de controle van data en informatie plaatsvindt.

Blockchain, waarom zou je?
Dankzij blockchain is het mogelijk om bulkdata betrouwbaar vast te leggen op een kostenefficiënte wijze. De kostenbesparing die het oplevert is dan ook een belangrijke business driver om ermee aan de slag te gaan, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Maar liefst 12 procent ziet dit als grootste winst. De meesten (42%) zien echter efficiency als belangrijkste voordeel. Ook het toenemende klantvertrouwen in de business is een belangrijke drijfveer om aan de slag te gaan met blockchain (21%). Blockchain wordt al voor verschillende doelen ingezet. Denk aan internationale geldoverdrachten in de vorm van cryptocurrency en smart contracting, een vorm van contracteren waarbij afspraken in computercode staan vastgelegd op de blockchain.