VNSG Blog

DevOps volgens SAP: keep the core clean

Written by Gastauteur | 20-4-2020

Door Koen van Sabben, Application Lifecycle Coach SAP

Een organisatie kan niet zomaar van de ene op de andere dag volgens DevOps gaan werken. Het is een iteratief proces van vallen en opstaan dat jaren in beslag neemt. Voor ieder individu, team en organisatie is dit proces heel verschillend. Wat altijd geldt, is dat ‘verDevOpsen’ een proces is, waarbij zowel organisatorische als technische veranderingen komen kijken.

DevOps staat bij veel klanten nog in de kinderschoenen, maar we zien wel dat er steeds meer interesse voor is. Om DevOps echt te laten slagen, is het allereerst van belang om te weten waar je organisatie momenteel staat. Hoe wordt er nu gewerkt, wat zijn de doelen en welke maatregelen worden genomen om te ‘verDevOpsen’? Aan hand van deze informatie zal de mindset van de business en IT-teams drastisch moeten veranderen, voordat je volgens DevOps kunt werken. De organisatorische impact is groot. Als organisatie dien je drie fases te doorlopen: eerst Scrum/Agile, dan DevOps en tot slot BizDevOps of DevOps 2.0. Je kan daarbij geen fases overslaan, en het (top-)management zal er volledig achter moeten staan. Houd rekening met een lange doorlooptijd.

Definitie van DevOps volgens SAP
Een manier van werken, die vanuit organisatorisch opzicht, zorgt voor betere samenwerking tussen de Business en IT. In het bijzonder tussen Dev & Ops, waarbij end-to-end ownership wordt gestimuleerd. Vanuit technisch opzicht wordt automatisering gefaciliteerd. Daarbij worden snelle, betrouwbare  softwareontwikkeling en betrouwbaar beheer gegarandeerd.

General Directions of DevOps Adoption

Hybride IT-landschap
De meeste bedrijven hebben te maken met een hybride landschap: on-premise, private cloud en public cloud. Een end-to-end-bedrijfsproces loopt over verschillende IT-systemen heen, en kan op verschillende manieren gehost worden. Neem het voorbeeld van een supermarkt die aan huis levert. Je bestelt online in een systeem in de cloud en vervolgens worden je producten ingepakt met een on-premise-systeem, terwijl een PaaS-systeem de routeplanning afhandelt. Veranderingen in één systeem hebben gevolgen in andere systemen. Dat maakt het ook vaak zo lastig om in hybride landschappen flexibele, aanpasbare en betrouwbare end-to-end-bedrijfsprocessen te garanderen. Toch is DevOps ook voor zo’n hybride landschap geschikt. Houd onderstaande richtlijnen aan om succesvol te zijn.

1. Breng het softwarelandschap in kaart
Welke hosting-modellen zijn er? Wat zijn de release-cycle-times en cycle-time-mogelijkheden? Denk hierbij ook aan niet-geplande veranderingen in hosting-modellen en cycle-times voor de komende tijdsperiode. Zo is het voor iedereen altijd duidelijk welke veranderingen er in het vooruitzicht liggen en wat hun impact is op het functioneren van de hosting modellen. Een goed Application Lifecycle Managementtool kan je helpen met het in kaart brengen van je softwarelandschap. De meeste softwareleveranciers bieden zo’n managementsysteem aan. SAP heeft een ALM suite van drie producten: SAP Solution Manager, Focused Run en Cloud ALM.

2. Zorg voor standaardisatie en documentatie
Zorg voor standaardisatie en een goede documentatie. Software kun je het beste stap voor stap uit de legacy halen. Ook dien je veranderingen en problemen die zich in on-premise-software voordoen, vast te leggen: dat geldt zowel voor het incident of de verandering als voor de actie. Veel nieuwe en oude processen kunnen worden gestandaardiseerd, waardoor innoveren eenvoudiger wordt. Natuurlijk moet je er wel op letten dat er een goede balans blijft bestaan tussen stabiliteit en vernieuwing. En mijn mantra: zorg ervoor dat “de digital core clean blijft!” Oftewel: zorg ervoor dat de betrouwbaarheid van end-to-end-bedrijfsprocessen altijd gegarandeerd is.

3. Verander de mindset: van IT tot Business
‘VerDevOpsen’ houdt ook in dat de mindset van iedereen verandert. Vanaf IT tot en met de business is een organisatie-changemanagement-proces vereist, voordat je met DevOps kan beginnen. Zodra je organisatie de noodzaak van de cultuuromslag en nieuwe werkwijze inziet, ben je al een stap dichterbij.