<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1648852&amp;fmt=gif"> Skip to main content
Gebruikersverhalen

DevOps volgens SAP: keep the core clean

Door Koen van Sabben, Application Lifecycle Coach SAP

Een organisatie kan niet zomaar van de ene op de andere dag volgens DevOps gaan werken. Het is een iteratief proces van vallen en opstaan dat jaren in beslag neemt. Voor ieder individu, team en organisatie is dit proces heel verschillend. Wat altijd geldt, is dat ‘verDevOpsen’ een proces is, waarbij zowel organisatorische als technische veranderingen komen kijken.

DevOps staat bij veel klanten nog in de kinderschoenen, maar we zien wel dat er steeds meer interesse voor is. Om DevOps echt te laten slagen, is het allereerst van belang om te weten waar je organisatie momenteel staat. Hoe wordt er nu gewerkt, wat zijn de doelen en welke maatregelen worden genomen om te ‘verDevOpsen’? Aan hand van deze informatie zal de mindset van de business en IT-teams drastisch moeten veranderen, voordat je volgens DevOps kunt werken. De organisatorische impact is groot. Als organisatie dien je drie fases te doorlopen: eerst Scrum/Agile, dan DevOps en tot slot BizDevOps of DevOps 2.0. Je kan daarbij geen fases overslaan, en het (top-)management zal er volledig achter moeten staan. Houd rekening met een lange doorlooptijd.

Definitie van DevOps volgens SAP
Een manier van werken, die vanuit organisatorisch opzicht, zorgt voor betere samenwerking tussen de Business en IT. In het bijzonder tussen Dev & Ops, waarbij end-to-end ownership wordt gestimuleerd. Vanuit technisch opzicht wordt automatisering gefaciliteerd. Daarbij worden snelle, betrouwbare  softwareontwikkeling en betrouwbaar beheer gegarandeerd.

General Directions of DevOps AdoptionGeneral Directions of DevOps Adoption

Hybride IT-landschap
De meeste bedrijven hebben te maken met een hybride landschap: on-premise, private cloud en public cloud. Een end-to-end-bedrijfsproces loopt over verschillende IT-systemen heen, en kan op verschillende manieren gehost worden. Neem het voorbeeld van een supermarkt die aan huis levert. Je bestelt online in een systeem in de cloud en vervolgens worden je producten ingepakt met een on-premise-systeem, terwijl een PaaS-systeem de routeplanning afhandelt. Veranderingen in één systeem hebben gevolgen in andere systemen. Dat maakt het ook vaak zo lastig om in hybride landschappen flexibele, aanpasbare en betrouwbare end-to-end-bedrijfsprocessen te garanderen. Toch is DevOps ook voor zo’n hybride landschap geschikt. Houd onderstaande richtlijnen aan om succesvol te zijn.

1. Breng het softwarelandschap in kaart
Welke hosting-modellen zijn er? Wat zijn de release-cycle-times en cycle-time-mogelijkheden? Denk hierbij ook aan niet-geplande veranderingen in hosting-modellen en cycle-times voor de komende tijdsperiode. Zo is het voor iedereen altijd duidelijk welke veranderingen er in het vooruitzicht liggen en wat hun impact is op het functioneren van de hosting modellen. Een goed Application Lifecycle Managementtool kan je helpen met het in kaart brengen van je softwarelandschap. De meeste softwareleveranciers bieden zo’n managementsysteem aan. SAP heeft een ALM suite van drie producten: SAP Solution Manager, Focused Run en Cloud ALM.

2. Zorg voor standaardisatie en documentatie
Zorg voor standaardisatie en een goede documentatie. Software kun je het beste stap voor stap uit de legacy halen. Ook dien je veranderingen en problemen die zich in on-premise-software voordoen, vast te leggen: dat geldt zowel voor het incident of de verandering als voor de actie. Veel nieuwe en oude processen kunnen worden gestandaardiseerd, waardoor innoveren eenvoudiger wordt. Natuurlijk moet je er wel op letten dat er een goede balans blijft bestaan tussen stabiliteit en vernieuwing. En mijn mantra: zorg ervoor dat “de digital core clean blijft!” Oftewel: zorg ervoor dat de betrouwbaarheid van end-to-end-bedrijfsprocessen altijd gegarandeerd is.

3. Verander de mindset: van IT tot Business
‘VerDevOpsen’ houdt ook in dat de mindset van iedereen verandert. Vanaf IT tot en met de business is een organisatie-changemanagement-proces vereist, voordat je met DevOps kan beginnen. Zodra je organisatie de noodzaak van de cultuuromslag en nieuwe werkwijze inziet, ben je al een stap dichterbij.

Proeflidmaatschap
Sluit je aan bij de VNSG en haal het maximale uit SAP!
'Leren door ervaringen van collega SAP-gebruikers'
Vraag aan

Keep the core clean!
Het motto ‘Keep the core clean’ bestaat al vele jaren. Met de komst van de cloud is het gelukkig veel gemakkelijker geworden om dit ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Wij gebruiken graag de metafoor van de avocado. Van de kern, de harde pit omgeven door het vruchtvlees, blijf je af. Je kunt dit vergelijken met de intelligence suite van S/4HANA. Die wil je niet wijzigen! Echter, waar je uniek in bent, bijvoorbeeld je inkoopproces, wil je wel wijzigen. Dat kan prima in de schil. Wanneer na een aantal jaren de concurrentie over dezelfde unieke features beschikt als jij, hevel je deze wijzigingen over naar de kern, zodat ze tot de standaard gaan behoren. Maar alleen dan pas. Je kunt wel altijd data uit de core gebruiken voor in de schil, zonder de schil te hoeven veranderen. Je kunt, kortom, uitstekend ‘DevOpsen’ zonder aan de core te komen.De kern (Intelligent Suite) en het vruchtvlees (Digital Platform)

Lees hier een blog over DevOps op het SAP Cloud Platform:
Efficient DevOps with SAP Cloud Platform

Meer blogs van Koen van Sabben, Application Lifecycle Coach SAP:
DevOp in het automatiseren van het IT-landschap
DevOps is er ook voor hybride landschappen

Lees hier ook blogs over het werken volgens DevOps bij NS en Eneco, en bij Rabobank.

Wil jij meewerken aan een vervolgblog over DevOps? Neem dan contact met ons op.

 

Interview: Dirk-Jan Schenk