VNSG Blog

DevOps bij Rabobank: multidisciplinair werken volgens Spotify Model

Written by Gastauteur | 26-3-2020

Door Ad van de Ven, IT Lead Rabobank

Spotify ontwikkelde het gebruik van Agile-methoden tot een organisatiemodel dat nu bekend staat onder de naam Spotify Model. Het succes van het, van oorsprong Zweedse, bedrijf heeft veel organisaties geïnspireerd om dit organisatiemodel over te nemen. Zo ook bij de Rabobank. Hoe ziet dit eruit, hoe werkt het in de praktijk en wat levert het op?

In 2015 besloot de Rabobank om IT-Development en Operations te integreren. Als IT Lead beheer ik sindsdien DevOps-teams binnen het Domain Lending and Insurance. Voor de teamleden van de DevOps-team ben ik HR-verantwoordelijk. DevOps-teams kwamen natuurlijk niet uit de lucht vallen. We waren aan het begin van het vorig decennium binnen IT Development al overgestapt van de klassieke watervalmethode naar Agile-werken.

High-performance teams
Nadat we in 2015 begonnen waren met het samenvoegen van softwareontwikkelaars, -testers en beheerders in één team, pakten we twee jaar later door met de introductie van High-performance teams (HPT’s). Hoe kom je tot zo’n team dat zeer doelgericht is en superieure bedrijfsresultaten weet te behalen? Door aanvullende eisen te stellen aan de mensen die je toelaat tot zo’n team, waaronder een T-profile. Mensen met een T-profile zijn zowel excellent in de diepte als multi-skilled in de breedte. Stel dat al je programmeurs in je team bezet zijn. Dan heb je een tester of beheerder nodig die ook de breedte in kan gaan als programmeur, zodat je geen vertraging oploopt.

Organisatieverandering binnen de Rabobank, 2009 - 2022