<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1648852&amp;fmt=gif"> Skip to main content
VNSG

Wil jij als ZZP’er meedoen aan de ERP Simulatie Game?

Succesvolle organisaties moeten zich tegenwoordig snel aanpassen aan een veranderende markt. Zulke flexibiliteit vraagt om leiders met de strategieën en middelen om snel te reageren en om veranderen tot een kerncompetentie te maken. Techniek, waaronder software, is daarvoor niet toereikend. Het zijn uiteindelijk de mensen die snelle veranderingen mogelijk maken.


Dynamiek geeft energie

De ERP SIM Game wordt begeleid door Koen van Sabben van SAP. Het leuke van deze ERP Simulatie Game is dat mensen spelenderwijs met SAP S/4HANA in aanraking komen. Je gaat direct de statistiek en analyses in, je ziet meteen waar je staat. Voor je het weet, word je erin getrokken. Wat het heel spannend maakt, is dat je in teams speelt. Je strijdt dus tegen je collega’s. Dat competitie-element samen met de tijdsdruk, maakt het extra aantrekkelijk. Die dynamiek tijdens de simulatie geeft veel energie! Het leerpunt is dat je vanuit verschillende disciplines moet samenwerken. De game kan gespeeld worden zonder dat daarvoor een training nodig is. Binnen 20 minuten krijg je inzicht hoe SAP S/4HANA werkt. Met als belangrijk eindresultaat dat er samenwerkingsverbanden ontdekt worden.

Mindshift
Het hoofddoel van de simulatiegame is dat je ervoor moet zorgen dat de deelnemers leren denken in end-to-end-processen. Die mindshift moet je zien te bereiken. Mensen die in de praktijk niet direct met SAP werken, hebben vaak geen idee hoe afhankelijk verschillende bedrijfsonderdelen zijn van elkaars informatie. Een voorbeeld: voor de grap kun je al je producten op de markt dumpen. Verkoop ziet de marktprijs dan meteen dalen. Een snelle reactie is gewenst. Waar grijp je dan in? Kopen we minder in? Investeren we in marketing? Dumpen we ook onze prijzen? Verschillende rollen met ieder hun eigen realtime informatie moeten nu samenwerken om een adequate strategie te bedenken. Maar ook daar kan het systeem bij helpen: bijvoorbeeld door te adviseren wat de beste prijs is. Het is heel erg leuk dat je verschillende scenario’s kunt uit proberen. Omdat elk team natuurlijk wil winnen, proberen de deelnemers van alles om het andere team te overtroeven. En omdat het een simulatiegame is, loop je daarbij geen serieus risico zoals in de praktijk.”

Van show and tell naar touch and feel!
Dat de simulatie behoorlijk overeenkomt met de realiteit, bewijzen de emoties die ontstaan tijdens het spelen. Iedereen wil met zijn/haar team winnen. Op het einde van de game beseffen deelnemers ineens dat ze met voorraad blijven zitten, waardoor ze winst mislopen. Een interessant onderdeel van de game is de evaluatie na elke spelronde. Daarbij wordt de toegepaste strategie bekeken en, indien nodig, aangepast voor de volgende ronde. Deelnemers die gewend zijn om met SAP ECC te werken worden geconfronteerd met realtime inzichten en met SAP Fiori: de gebruikersinterface van SAP S/4HANA. Vaak denken deelnemers dat dit nieuwe systeem slechts een upgrade is maar het geboden inzicht en de versimpelde user interface bieden een nieuwe manier van werken. Normaal levert omschakelen nog weleens weerstand op. Zodra gebruikers echter SAP S/4HANA hebben gezien en ervaren, willen ze er heel graag mee werken! Een innovatie wordt, kortom, concreet. Show and tell wordt touch and feel!”

De simulatiegame bestaat uit drie rondes. Elke ronde neemt ongeveer 40 minuten in beslag, inclusief evaluatie van de ronde.

Topic