VNSG Blog

SAP introduceert DAAP: een grote stap vooruit, maar we zijn er nog niet

Written by Hans de Labije | 28-5-2019

Kortgeleden introduceerde SAP het 'Digital Access Adoption Program' (DAAP). Het DAAP-programma is aangekondigd voor de duur van een jaar en moet zorgen voor meer transparantie en voorspelbaarheid in de overgang naar het nieuwe licentiemodel voor indirect gebruik, dat SAP in 2018 introduceerde: het 'Indirect Digital Access Pricing Model'. Daarnaast beoogt het programma om financieel aantrekkelijke opties aan te bieden voor overgang naar het nieuwe licentiemodel. De verbeteringen zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen SAP en de gebruikersverenigingen wereldwijd, waarbij de VNSG een belangrijke rol heeft gespeeld.

De introductie van het DAAP-programma in dit blog is een grote stap voorwaarts. Het maakt het nieuwe licentiemodel begrijpelijk voor gebruikers en beperkt het risico op compliance-issues omtrent indirect gebruik. Bovenal helpt het organisaties de juiste keuzes te maken in het inrichten van licenties volgens het nieuwe model, waarbij overigens aangetekend dient te worden dat er geen verplichting is om over te stappen naar het nieuwe model.

Wat is indirect gebruik?

Als in een SAP ERP-systeem (ECC of S/4HANA) een document wordt aangemaakt door een niet-SAP-applicatie, wordt dit aangemerkt als indirect gebruik. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 3rd party-systemen, EDI maar ook aan het SAP Cloud Platform. Documenten aangemaakt door ERP-gebruikers (named users) en door SAP-applicaties, zoals SAP Ariba, SAP SuccessFactors, SAP Fieldglass en SAP C/4HANA, vallen niet onder indirect gebruik.