<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1648852&amp;fmt=gif"> Skip to main content
SAP

Hoe Evident zijn SAP-landschap naar Azure heeft gemigreerd

Op 28 november was Bas van der Poel van de VNSG aanwezig op UKISUG Connect 2023. Dit is hét event van de Engelse/Ierse VNSG. Daar heeft Evident Scientific gepresenteerd hoe ze hun SAP-landschap naar Azure hebben gemigreerd in slechts 12 weken.


UKISUG Connect 2023 is het grootste SAP community event in het VK en Ierland. Van 26 tot 28 november deelden talloze deelnemers in Birmingham hun ervaringen. Een van de bedrijven die een presentatie gaf tijdens deze gebruikersdagen was Evident Scientific. Het bedrijf is een afsplitsing van Olympus Scientific Solutions, producent van elektrische apparten op het gebied van gezondheid en veiligheid.

In een paar maanden op eigen benen staan 

van links naar rechts Gokhan Diren, Prakash Palani en Ranjith Kumar John

 

 

Met de afsplitsing van Olympus moest Evident in een paar maanden tijd volledig op eigen benen staan. Ook met IT, en ook met hun eigen SAP-landschap. Ranjith Kumar John, SAP HANA Architect bij Evident Scientific Solutions, Prakash Palani, CTO bij Basis Cloud Solutions en Gokhan Diren Sr. SAP Solution Architect bij Red Hat vertelden hun toehoorders hoe ze dit hebben gedaan. In het publiek zat ook Bas van der Poel van de VNSG. Hij woonde de presentatie van Evident bij. In dit artikel vertelt hij over wat hij heeft gehoord en hoe hij de uiteenzetting heeft beleefd. 

 

Cloud de logische keuze

Bas: “Voor de infrastructuur was cloud gelijk de logische keuze voor Evident. Daarbij viel de keuze op Azure. De deadline die het bedrijf zichzelf had gesteld om alle 35 SAP-systemen naar Azure te migreren, was heel erg ambitieus. Het ging zelfs in tegen het advies van menig SAP-partner. Met behulp van automatisering door Symphony en Ansible is echter gelukt om op tijd succesvol live gegaan. Alle 35 SAP systemen zijn in twee parallelle tracks overgegaan op Azure. De scope behelsde onder andere SAP ECC, S/4, PO, VIM en CRM.”

 

Fabrieksaanpak

“De manier waarop Evident de migratie heeft aangepakt, heeft veel weg van een fabrieksaanpak,” vervolgt Bas. “Alles wat geautomatiseerd kon worden, heeft het bedrijf in templates ondergebracht en volledig geautomatiseerd uitgevoerd. Daarnaast lag de focus op de combinatie van kennis van SAP en van cloud en full stack administrators. Daardoor was het projectteam geen tijd en energie kwijt aan de overdracht van kennis en activiteiten. Mei 2022 ging het project van start, de go-live was in september van hetzelfde jaar. Maar liefst 80 procent van de werkzaamheden is automatisch uitgevoerd. De DR Drill zelfs voor 100 procent. Een heel groot voordeel van deze hoge mate van automatisering was dat er geen enkele menselijke fout is gemaakt. Ook dat scheelde veel tijd. Vooral - ook - omdat er niets opnieuw gedaan hoefde te worden.”

 

Migratiewerkzaamheden

“Met een voorbeeld maakten de presentatoren zichtbaar wat het verschil is tussen een handmatige operatie en een geautomatiseerde operatie,” vertelt Bas enthousiast verder. “Zo werd voor het publiek duidelijk hoeveel tijd er in de migratiewerkzaamheden zitten. De automatisering werkt over verschillende kennisgebieden heen; er werd dan ook gewerkt met een team waarin alle deelnemers zich de verschillende kennisgebieden eigen hadden gemaakt. Omdat er geen kennisoverdracht nodig was, kon het projectteam in een sneltreinvaart doorwerken aan de migratie. Er was geen tijdsverlies in de overdracht van activiteiten. Ook waren er geen handmatige fouten of menselijke onderbrekingen tijdens de migratie.”

 

Doorlooptijd cruciaal

“Voor de situatie van Evident was de doorlooptijd cruciaal. De inzet van automatisering in het project zorgde voor veel kostenbesparingen. Zowel bij het gebruik van Azure als na de migratie, bij het beheer. En met de dashboards in Symphony wist Evident de sizing op Azure te optimaliseren naar right sizing. De exploitatiekosten voor Azure bleken scherper te zijn dan in de oorspronkelijke business case. Systemen worden vanzelf uitgezet als ze niet in gebruik zijn. Via een service ticket zijn ze weer live te zetten.”

 

Besparing op beheerkosten

“Met de migratie van SAP naar Azure en met Symphony heeft Evident veel beheerkosten bespaard. Veel van de activiteiten worden nu met zero-touch operations uitgevoerd. Alle herhalende SAP en cloud beheeractiviteiten zijn in templates opgenomen. Ze worden gepland en geautomatiseerd uitgevoerd. De drie heren gaven de volgende voorbeelden: Elk jaar worden er volledig geautomatiseerd meer dan 500 wachtwoord aangevraagd. Kernel upgrades vinden geautomatiseerd plaats zonder downtime. Testdata refresh gebeurt zero-touch met zero downtime. Het test team van Evident heeft veel vaker toegang tot verse testdata, die altijd beschikbaar is. Hetzelfde geldt voor parameterwijzigingen, DB operations en patchen. Veel van de onderhoudsactiviteiten staan in een agenda ingeroosterd, zodat het team altijd kan zien wanneer, welke activiteit gepland staat. De uitvoering verloopt volledig geautomatiseerd.”

Prakash Palani

Trots

“De spreker van Evident was zichtbaar trots,” vertelt Bas. “De keiharde deadline heeft voor Evident heel erg in het voordeel gewerkt om anders te denken. Zonder automatisering was dit onmogelijk geweest. En zonder de krappe deadline had Evident wellicht voor een traditionelere aanpak gekozen.”

_____________________________________________________________________

Meer weten? Meer informatie vind je hier:

___________________________________________________________________

Blog: https://blog.vnsg.nl/nl/hoe-evident-zijn-sap-landschap-naar-azure-heeft-gemigreerd
Geïnterviewden:
Ranjith Kumar John, SAP HANA Architect bij Evident Scientific Solutions, Prakash Palani, CTO bij Basis Cloud Solutions en Gokhan Diren Sr. SAP Solution Architect bij Red Hat

Interview: Bas van der Poel, redactieraad VNSG
Tekst: Jon Hoofwijk

______________________________________________________________________