<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1648852&amp;fmt=gif"> Skip to main content
S/4HANA

IT-beïnvloeders aan het woord over S/4HANA

De aftrap is gedaan: de eerste implementaties van S/4HANA zijn in volle gang. Organisaties die SAP gebruiken, beginnen de druk te voelen om de overstap te maken. Om die reden bracht de VNSG afgelopen maand IT-beïnvloeders uit diverse organisaties bijeen voor conversatie én een dosis inspiratie tijdens het Executive Diner bij Buitenplaats Sparrendaal. In deze blog deel ik graag twee S/4HANA praktijkverhalen met je.


Een ‘Formule 1-systeem’ zonder coureurs
“S/4HANA is de juiste basis voor de Royal Agrifirm Group”, aldus de CIO Lex Breed. Met 2,2 miljard omzet, ruim 3.000 medewerkers en de ambitie om iedere dag te excelleren, draagt het bedrijf bij aan een verantwoorde voedselketen. Agrifirm biedt teelt-, voedings- en industriële oplossingen voor de agrarische sector wereldwijd. Het bedrijf schroomt niet om te innoveren, maar heeft daarvoor een goed fundament nodig. De keuze viel op S/4HANA. Breed vertelt: “We kozen dit Formule 1-systeem als basis om innovaties mogelijk te maken. We werken bijvoorbeeld aan sensoren die voedingsinformatie meten om precies de juiste voedingsstoffen te kunnen bieden aan dieren en planten. De data die hieruit voortkomt moet real-time verwerkt worden, voordat een dier weer een hap neemt en de informatie veranderd kan zijn.” Wel bracht deze nieuwe omgeving de nodige uitdagingen met zich mee. “We hadden geen Formule 1-coureurs in huis. Het aantrekken van de juiste mensen en het bijschaven van de IT-kennis was een eerste vereiste.” Ook is het bedrijf aan de slag gegaan met een global template dat wereldwijd een consistente werkwijze met zich meebrengt. “De overstap had veel om handen, maar werpt nu al zijn vruchten af.” Een aantal highlights volgens Breed: “De eindgebruikers zijn zeer te spreken over de Fiori Apps. Daarnaast voldoen we met behulp van SAP aan een aantal belangrijke agrarische compliance-vereisten. Maar bovenal legt het de basis voor het ‘Starbucks-model’ voor dierenvoeding: boeren kunnen op grote schaal maatwerk gaan leveren door precies te voorzien in de behoefte van het vee.”

Voordelen S/4HANA voor TomTom
“We zijn nog niet begonnen aan de overstap, maar dankzij de Discovery Tour hebben we alle - voor ons relevante - verbeteringen en kansen aan het licht gebracht”, zegt Ron Hogeboom, IT Manager (domain) Finance & Logistics bij TomTom. Deze tour is ontwikkeld door SAP om organisaties te laten ervaren welke mogelijkheden er zijn en hoe de overstap het bedrijf kan beïnvloeden. De business case leek niet groot te zijn. TomTom had namelijk al een gecentraliseerde IT-omgeving voor alle landen en entiteiten. Toch waren er voldoende voordelen. Allereerst ontstaat er één financiële bron. Deze biedt meer inzicht en zorgt dat consolidaties niet langer nodig zijn. Een tweede voordeel is de toename in efficiëntie en effectiviteit op het gebied van inkoop, door onder andere een gestroomlijnd en intuïtiever inkoopproces. Daarnaast is de gebruikersinterface eenvoudig en ligt de focus op innovatie en het gebruik van ‘best of class’-tools, oftewel de beste in hun soort. Met het oog op de toekomstplannen van TomTom is dat laatste cruciaal.

Download onderzoek
Helemaal op de hoogte van IT trends uit 2019 & beyond!
'Verrassend en verbluffend!'
Download

Overstap naar S/4HANA
In een tweede sessie kwam naar voren dat S/4HANA de gemoederen flink bezig houdt binnen de bedrijven, zeker met het oog op de naderende ‘deadline’ in 2025. Vooral onderwerpen zoals de integratie met andere oplossingen, support en de mogelijkheden van het nieuwe systeem houden de gebruikers bezig. Na deze avond vol sessies, vragen en conversatie lijkt nog niemand uitgepraat, maar is de dialoog wél aangewakkerd.

Andere praktijkverhalen
We zijn op zoek naar praktijkverhalen van onze leden. Ben jij bezig met de voorbereiding van de overstap naar S/4HANA, of zit je er middenin en wil je jouw bevindingen met ons delen? Neem dan contact op!


Workshop S/4HANA
Wil je meer inzicht in het 'Waarom - Hoe - Wat' van S/4HANA? Op 4 juni vond de eerste workshop plaats. Hou de VNSG evenementenkalender in de gaten voor nieuwe events en webinars!

 

Onafhankelijk advies

VNSG is een Nederlandse SAP user community voor en door SAP-gebruikers. De vereniging ondersteunt gebruikers bij het verhogen van de toegevoegde waarde van de SAP software binnen hun organisatie. De belangrijkste pijlers hierbij zijn kennisdeling, netwerken, belangenbehartiging en beïnvloeding.

Is jouw bedrijf nog geen lid van de VNSG? Start een gratis proeflidmaatschap.

Topic